Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Kod nekompliciranih blizanačkih trudnoća, planirani carski rez može donijeti malu dugoročnu korist u usporedbi s planiranim vaginalnim porodom, ukazuje aktualno istraživanje.

Istraživanje predstavlja dvogodišnje praćenje u okviru "Twin Birth Study", randomizirane studije, koja je pokazala da planirani carski rez nema učinak na fetalnu ili neonatalnu smrtnost, kao i ozbiljan neonatalni pobol.

Nakon praćenja više od 4,600 blizanaca do 2 godine, stopa smrtnosti (1,51% i 1,01%) i neurorazvojnog zastoja (4,55% i 4,87%) bila je slična kod onih porođenih na carski rez i onih koji su rođeni vaginalno, prema podacima prikazanim 6. veljače Godišnjoj konferenciji Društva za materno-fetalnu medicinu u Atlanti, Georgia.

"U ovoj studiji smo istaknuli da percipirana korist od carskog reza nije postojala, a vaginalni porod je pokazao jednaku korist za dojenčad," rekla je Dr. Elizabeth Asztalos iz "Sunnybrook Health Sciences Centre" u Torontu, Ontario, Kanada. "Dakle, vaginalni porod trebao bi biti održiva opcija koju majke trebaju uzeti u obzir."

Istraživanje je također pokazalo zastoj motornog razvitka u 2,71% djece rođene carskim rezom, u odnosu na 3,45% blizanaca koja su se rodila vaginalnim putem, kao i zastoj u kognitivnom razvitku od 4,16% u odnosu na 4,65%. Niti jedna od razlika nije bila statistički značajna.

"Kliničari trebali razmotriti prednosti i nedostatke oba pristupa porodu", preporučila je Dr. Asztalos.

Sažetak studije objavljen je suplementu časopisa "American Journal of Obstetrics and Gynecology".

 

SOURCE: bit.ly/1XhU5mn
Am J Obstet Gynecol 2016.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve