Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Nova studija podupire vrijednost kontinuiranog praćenja glukoze u trudnica s dijabetesom.

Analizirajući podatke kontinuiranog praćenja glukoze iz dva klinička ispitivanja, znanstvenici su identificirali različite vremenske obrasce izleta vrijednosti glukoze iz zadanih okvira povezanih s rođenjem djece velike-za-gestacijsku dob (LGA).

Funkcionalna analiza podataka o kontinuiranom praćenju glukoze "omogućuje nam da razumijemo gdje, kada i kako bismo mogli bolje uložiti napore da bi se optimizirala kontrola glukoze, na taj način poboljšati ishode trudnoće," rekla je Dr. Eleanor M Scott, iz Leeds Instituta za kardiovaskularnu i metaboliču medicinu, Leeds , Velika Britanija.

"Identificirali smo određeno vrijeme dana u kojem su izleti vrijednosti glukoze majke povezani s LGA djecom. To je bilo vidljivo i kada konvencionalni načini procjenjivanja glukoze nisu pokazivali nikakve razlike", objasnila je. "Ovo je nova informacija i omogućuje usmjeravanje posebno prema izbjegavanju tih obrazaca. U osnovi ova analiza kontinuiranog praćenja glukoze je poput iznenadne moći promatranja glukoze kroz mikroskop, a ne golim okom."

I do polovice djece čije majke imaju dijabetes, spadaju u kategoriju djece velike za gestacijsku dob, što može dovesti do komplikacija tijekom poroda i problema u kasnijem životu, kao što su dijabetes, pretilost i kardiovaskularne bolesti.

Dr. Scott i njegovi kolege analizirali su 1,680,000 mjerenja glukoze iz 759 mjernih epizoda, dobivenih od ukupno 117 trudnica s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 koje su koristili ponovljeno kontinuirano praćenje glukoze tijekom trudnoće u sklopu dva ranija istraživanja.

Prema izvješću objavljenom u internetskom izdanju znanstvenog časopisa "Diabetes Care", pedeset i četiri žene (46%) su rodile LGA dijete.

LGA je bio povezan s nižim prosječnim razinama glukoze (7,0 vs 7,1 mmol / L) u prvom tromjesečju i s većom prosječnom razinom glukoze tijekom drugog (7,0 vs 6,7 mmol / L) i trećeg tromjesečja (6,5 vs 6,4 mmol / L).

Niže srednje razine glukoze povezane s LGA u prvom tromjesečju su registrirane u različitim razmacima mjerenja razine glukoze, sredinom jutra (9:00-11:00) i kasnog poslijepodneva (19:00-21:30 sati). Više prosječne razine glukoze povezane s LGA u drugom i trećem tromjesečju bili su registrirane u u ranim jutarnjim satima (03:30 - 06:30), tijekom poslijepodneva (11:30-17:00) u drugom tromjesečju, ia tijekom kasne večeri u trećem tromjesečju (20:30 do 23:30).

"Ovaj rad također dodaje podršku za korištenje kontinuiranog praćenja glukoze u trudnoći", rekla je Dr. Scott, dodajući da je "u ovom trenutku njegova upotreba vrlo ograničena."

U priopćenju, koautorica studije dr Anna Secher iz Centra za trudnice s dijabetesom na Sveučilištu u Kopenhagenu, rekla je da se kontinuirano praćenje glukoze koristi tijekom niza godina u njezinom središtu, "ali ovo istraživanje je prvo istraživanje koje je ispitivalo utjecaj razine glukoze iz sata u sat na rađanje djece velike za gestacijsku dob. "

 

SOURCE: http://bit.ly/1EwkUdT
Diabetes Care 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve