Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Žene kod kojih se pogoršava migrena tijekom uzimanja hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL) imaju povišeni rizik ishemičnog moždanog udara, ukazuju podatci iz velike opservacijske studije.

Znanstvenici su našli da aktualne korisnice HNL koje imaju pogoršanje migrene tijekom uzimanja HNL, imaju 30% veći rizik nastanka ishemičnog moždanog udara, u odnosu na žene koje nikada nisu koristile HNL i ranije korisnice HNL koje su također imale pogoršanje migrenoznih glavobolja.

Rezultatee istraživanja predstavio je Dr Haseeb A. Rahman iz instituta "Zeenat Quereshi Stroke"u Mineapolis, Minesota i kolege iz bolnice "Houston Methodist Hospital" u Teksasu.

Uloga HNL i migrenoznih glavobolja dugo se raspravlja u nastanku moždanog udara, rekao je Dr Rahman tijekom tiskovne konferencije. HNL se smatra rizičnim čimbenikom u nastanku migrena, a pacijenti s migrenama mogu tijekom uzimanja HNL iskusiti pogoršanje migrene.

Ova analiza je pak vjerojatno prva koja je proučavala jesu li promjene u težini migrene tijekom uzimanja HNL rizični čimbenik u nastanku ishemičnog moždanog udara, objasnio je.

 

 

 

Značajna povezanost

Znanstvenici su analizirali podatike 82,208 žena starosne dobi izmđu 50 i 79 godine, koje su bile sudionice istraživanja "Women's Health Initiative Study", koje su u početku studije imale migrenu. Od sveukupnog broja, njih 37,680 (45.8%) su bile aktualne korisnice HNL što je značilo da uzimaju samo estrogene ili kombinaciju estrogena i progesterona, dok su 44,528 (54.2%) bile ranije korisnice HNL ili nikada nisu koristile HNL.

Znanstvenici su usporedili rizik moždanog udara kod aktualnih korisnica HNL i ispitanica koje su ranije uzimale ili nikada nisu uzimale HNL, te su ih stratificirali prema promjenama u težini migrene tijekom 3 godine praćenja u odnosu na početak istraživanja.

Tijekom 12 godina praćenja, ishemični moždani udar je dijagnosticiran kod 2,063 od ovih žena. Stupanj pogoršanja migrena bio je statistički značajno veći kod aktualnih korisnica HNL u odnosu na ranije korisnice ili ispitanice koje nikada nisu koristile HNL (20.6% vs 17.3% i 18.7%,; P .0001).

Među aktualnim korisnicama HNL koje nisu imale pogoršanje migrene, stopa ishemičnih moždanih udara je porasla za oko 10%.

No međutim, aktualne korisnice HNL koje su imale pogoršanje migrene najmanje za jedan ili više stupnjeva u odnosu na početak istraživanja, imale su 30% veći rizik nastanka ishemičnog moždanog udara, rekao je Dr Rahman.

Rezultati su korigirani za dobo poznate čimbenika rizika u nastanku moždanog udara, kao što su starosna dob, hipertenzija, hiperkolesterolemija, dijabetes i pušenje.

Dr Rahman je rekao da liječnici i pacijenti trebaju "sjesti i raspraviti rizike i dobrobit" hormonskog nadomjesnog liječenja. Ako je pacijentica ranije imala migrene, velo je važan brižljiv nadzor i praćenje težine migrena tijekom uzimanja HNL.

 

 

 

 

International Stroke Conference (ISC) 2016. Poster WMP57. Presented February 17, 2016.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve