Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Pojavnost histološki verificirane endometrioze nije se bitno mijenjala tijekom zadnjih 20 godina u Irskoj, ukazuju rezultati aktualnog istraživanja.

Pojavnost vizualno dijagnosticirane zdjelične endometrioze bila je u blagom porastu u razdoblju između 1981. – 2000. godine. Tijekom cijelog spomenutog razdoblja, pojavnost vizualno dijagnosticirane zdjelične endometrioze bila je u porastu za 0.1% godišnje, dok se istodobno bilježi i porast histološki verificirane zdjelične endometrioze za 0.06%, navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu 'American Journal of Epidemiology'.

Autori istraživanja iz 'Landspitali University Hospital', Reykjavik, koristili su opsežni sustav povezanosti u određivanju godišnje pojavnosti zdjelične endometrioze kod žena u dobi između 15 do 69 godina, u razdoblju između 1981. i 2000. godine. Svaki je slučaj provjeren u smislu načina postavljanja dijagnoze (vizualna/histološka verifikacija) uporabom nacionalnog patološkog registra.

Analiziran je tip operacije, kao i lokalizacija endometrioze: vezikouterini prijelaz, duboke zdjelične strukture, središnja zdjelica, jajovodi i jajnici.

Endometrioza je dijagnosticirana kod ukupno 1,383 pacijentica, uključujući 811 (58.6%) pacijentica kod kojih je dijagnoza potvrđena i histološkim pregledom. Bolest je najčešće dijagnosticirana na jajnicima (n = 723), a potom slijedi duboka zdjelična endometrioza (n = 195), središnja zdjelična endometrioza (n = 104), jajovodi (n = 78), i vezikouterini prijelaz (n = 47).

U skupini pacijentica s histološkom potvrdom dijagnoze endometrioze, kod 297 pacijentica je dijagnosticirana endometrioza minimalnog i blagog stupnja, dok je kod 508 pacijentica nađena endometrioza umjerenog i teškog stupnja. Procjena stupnja bolesti – 'staging' nije bila moguća kod šest pacijentica.

U ograničenja studije ubrajaju se različiti simptomi i indikacije koje su bile razlog kirurškom postupku, uključujući i problem fertiliteta, koje nisu pojedinačno ispitane. ″Stopa pojavnosti možda je i podcijenjena obzirom da endometrioza može biti asimptomatska tijekom dugog razdoblja, kao i obzirom na mogućnost spontanog cijeljenja žarišta,″ zaključuju znanstvenici.

 


Am J Epidemiol 2010 172(3):237-24


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve