Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Dominantni položaj prilikom spavanja u vrijeme zanošenja i ranoj trudnoći utječe na mjesto implantacije posteljice, rezultat je istraživanja znanstvenika iz Jackson-a (SAD).

Tijekom 18 mjeseci koliko je trajala ova studija, ultrazvučnim pregledom je locirano sijelo posteljice kod 1.500 trudnica pregledanih između 15. i 20. tjedna trudnoće. Istodobno su vođene precizne zabilješke o uobičajenom položaju prilikom spavanja.

Najčešći položaj u vrijeme zanošenja, u kojem je spavala čak jedna trećina trudnica je položaj na trbuhu, slijedi položaj na desnom boku, potom položaj na lijevom boku i leđima.

Trudnice koje su u vrijeme zanošenja spavale na leđima imale su statistički značajno češće visoki položaj posteljice ili položaj posteljice u fundusu, u usporedbi s pacijenticama koje su spavale na trbuhu. Isto tako kod pacijentica koje su uobičajeno spavale na desnom ili lijevom boku posteljica se znatno češće smještala na desnu odnosnu lijevu stranu maternice ovisno o strani spavanja.

Ova istraživanja ukazuju ne samo na ulogu položaja prilikom spavanja na mjesto implantacije embrija odnosno posteljice, već i na značajnu ulogu gravitacije u determinaciji posteljičnog sijela.

Sljedeća pretpostavka koja već zabrinjava znanstvenike je posteljično sijelo u eventualnim trudnoćama u bestežinskom stanju. U ovim slučajevima je naime za očekivati povećanu učestalost komplikacija kao što je placenta previja.
 

Mil Med 2002 Jan; 167 (1): 67-69

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve