Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.

Koristeći pojmove perinatalnog morbiditeta i mortaliteta, planirani porođaj kod kuće u trudnoćama niskog rizika jednako je siguran kao planirani porođaj u bolnici, ukoliko ga vodi kvalificirana primalja i ako je osiguran pravovremen transport u referentnu ustanovu kod komplikacija, pokazuje novo istraživanje.

"Žene iz nisko-rizičnih trudnoća trebalo bi potaknuti na planiranje porođaja u uvjetima koji se njima najviše sviđaju, a sustav koji brine o zaštiti materinstva bi trebao biti pripravan da osigura ženin izbor", navode autori iz "TNO Quality of Life", Leiden, Nizozemska, u znanstvenom istraživanju objavljenom u internacionalnom časopisu "BJOG - British Journal of Obstetrics and Gynaecology".

Podaci koji opisuju sigurnost porođaja kod kuće u nisko-rizičnim trudnoćama su manjkavi, budući da ovakva istraživanja trebaju vrlo velike studijske uzorke, kako bi se uočili i rijetki neželjeni ishodi. Pored toga, randomizirani pokusi koji bi uspoređivali porođaj kod kuće i porođaj u bolnici teško je napraviti, jer većina žena želi sama odabrati način i mjesto svog porođaja, objašnjavaju autori.

Aktualno istraživanje koje je pratilo planirane porođaje 529,688 nisko-rizičnih trudnica, provedeno je u Nizozemskoj, jedinoj zemlji zapadne Europe s dovoljno velikim brojem podataka. Skupine su uključivale 321,307 trudnica koje su se željele poroditi kod kuće, 163,261 trudnica koje su planirale poroditi se u bolnici i 45,120 trudnica koje nisu planirale mjesto porođaja ranije.

Trudnice iz obje skupine - porođaj u bolnici i porođaj kod kuće, su se porodile na željeni način sa sličnom učestalosti neželjenih događaja. Oni su uključivali intrapartalnu smrt (0.03% vs. 0.04%), intrapartalnu ili neonatalnu smrt djeteta unutar 24 sata od porođaja (0.05% vs. 0.05%), intrapartalnu i neonatalnu smrt unutar 7 dana od porođaja (0.06% vs. 0.07%) i neonatanu skrb u jedinici intenzivne njege (0.17% vs. 0.20%).

"Koliko je nama poznato, ovo je najveće istraživanje sigurnosti porođaja kod kuće", navode autori. Ovi rezultati, zaključuju znanstvenici, ukazuju da su uz osiguranu pravilnu skrb, porođaji kod kuće jednako sigurni kao porođaji u bolnici u slučaju nisko-rizičnih trudnica.

 

BJOG 2009;116:1177-1184.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve