Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.

Više od polovine postmenopauzalnih žena imale su u novije vrijeme jednu ili više epizoda inkontinencije - nevoljnog otjecanja urina, navodi se u znanstvenom časopisu Diabetes Care, a težina ovih simptoma raste ukoliko je u anamnezi prisutan dijabetes.

"Žene s dijabetesom disproporcionalno češće pate od teške inkontinencije, otežane kontrole mokrenja, miješane (stresne i urgentne) inkontinencije, redovitog korištenja uložaka, nemogućnosti potpunog pražnjenja mjehura kao i nelagode kod mokrenja", navode američki znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle.

U križanoj analizi populacijske studije, znanstvenici su pratili 1.017 postmenopauzalnih ispitanica starosne dobi između 55 i 75 godina. Kod 218 od ovih ispitanica dijagnosticiran je dijabetes. Ispitivanja su uključivala praćenje bilo kojeg oblika inkontinencije i osobito tešku inkontinenciju, tijekom nekoliko ranijih mjeseci.

Ukupno se 60% ispitanica požalilo na bilo koji oblik inkontinencije u ranijem mjesecu. Teška inkontinencija je dijagnosticirana kod 8% ispitanica, a 14% ispitanica se žalilo na otežanu kontrolu mokrenja što je pričinjavalo umjereni ili teški problem. Nije uočena povezanost između nastupanja urinarne inkontinencije i broja poroda.

Upotreba oralnih kao i vaginalnih estrogena bila je povezana s pojavom bilo kojeg oblika inkontinencije, osim inkontinencije teškog stupnja. Anamneza infekcija urinarnog trakta bila je povezana kako s bilo kojim oblikom inkontinencije, tako i s inkontinencijom teškog stupnja.

"Kliničari koji skrbe za postmenopauzalne žene s dijabetesom morali bi razmisliti o ovim tegobama, o kojima pacijentice radije ne govore spontano," navode autori.

"Naše ispitivanje nije se bavilo terapeutskim mogućnostima, ali odnos između dijabetesa, body mass indexa i inkontinencije upućuju na potencijalnu vrijednost motivacije i hrabrenja glede regulacije tjelesne težine. Gubitak tjelesne težine potencijalno bi mogao popraviti i dijabetes i inkontinenciju."

 

Diabetes Care 2005;28:1730-1738.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve