Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Žene koje dobivaju na težini prije i posebice nakon menopauze imaju povišeni rizik nastanka invazivnog raka dojke, dok smanjenje težine smanjuje i ovaj rizik, rezultat je prospektivne analize podataka iz "Nurses Health Study", objavljene u srpanjskom broju znanstvenog časopisa Journal of the American Medical Association.

Autori znanstvenog rada iz "Brigham and Women's Hospital" Boston, naglašavaju kako su provedena mnogobrojna ispitivanja s ciljem istraživanja odnosa između dobitka na tjelesnoj težini i porasta učestalosti rizika raka dojke. Međutim, nekoliko studija koje su ispitivale učinak promjene tjelesne težina nakon menopauze su rezultirale suprotnim zaključcima.

Stoga su znanstvenici pratili ovaj odnos u skupini od 49.514 žena starosne dobi između 30 i 55 godina, koje su se početkom praćenja 1976. godine nalazile u premenopauzi, a ranije nisu bolovale od karcinoma, te su tijekom praćenja ušle u postmenopauzu prirodno ili uslijed kirurškog odstranjenja jajnika.

Godine 2002. kod 2.376 ispitanica u postmenopauzalnoj dobi, a čija je tjelesna težina bila dokumentirana, dijagnosticiran je invazivni rak dojke. Znanstveni tim je izračunao, da je prosječni dobitak na težini u žena nakon 18. godine života iznosio 12 kg i nakon menopauze 3 kg.

Autori su potom podatke korigirali za mnogobrojne čimbenike rizika uključujući dob pojave prve mjesečnice, prvu iznešenu trudnoću i dob nastupanja menopauze, te rađanje, visinu žene, težinu s 18 godina, uporabu alkohola i obiteljsko javljanje raka dojke.

U usporedbi sa ženama čija je tjelesna težina ostala nepromijenjena, relativni rizik pojavnosti raka dojke je rastao za 45% ako je žena dobila 25 kg ili više u odnosu na težinu s 18 godina, odnosno za 18% ako je dobila 10 kg ili više nakon menopauze.

U skupini žena koje su prije menopauze izgubile najmanje 10 kg, relativni rizik pojavnosti raka dojke je bio 16% manji, a u skupini žena koje su nakon menopauze izgubile najmanje 10 kg rizik je bio 23% manji. Za žene kod kojih se smanjena tjelesna težina održala nakon menopauze, rizik raka dojke se smanjivao za 57%.

U svim kategorijama, relativni rizik raka dojke je bio veći u skupini žena koje nikada nisu uzimale postmenopauzalne hormone.

Kako vrlo mali broj žena gubi na težini nakon menopauze, žene bi prije trebale izbjegavati dobitak na težini tijekom doba zrelosti, nego računati na gubitak težine nakon menopauze kako bi se smanjio rizik pojavnosti raka dojke, zaključak je znanstvenika.
 

JAMA 2006;296:193-201.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve