Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


Endometrioza je često stanje koje se pojavljuje u ovoj zemlji kod jedne od deset žena reproduktivne dobi. Desetljećima bilježimo povezanost između endometrioze i posljedičnog karcinoma jajnika, ali tek nedavno je naše znanje dovoljno produbljeno da podrži racionalnije metode za sprečavanje maligniteta.

Svake godine dijagnosticira se oko 22.000 novih slučajeva raka jajnika. Rizik od razvoja maligne bolesti u životnom ciklusu je nizak, ali je najsmrtonosniji od ginekoloških zloćudnih bolesti, s dijagnozom obično u naprednim fazama kada je prognoza slaba.

Endometrioza pokazuje neke karakteristike zloćudnih bolesti, kao što su razvoj lokalnih i udaljenih žarišta, te vezanje na i invaziju drugih tkiva s naknadnim oštećenjem tih tkiva. Endometriozu također karakterizira rekurentna, neregulirana proliferacija stanica i rast ovisan o estrogenu.

Naši pokušaji tijekom zadnja 2 desetljeća da otkrijemo karcinom jajnika u ranoj fazi kroz kombinirani način probira koji uključuje transvaginalni ultrazvuk i testiranje serumske razine CA125 nisu pružili nikakvu značajnu korist u preživljavanju, niti čak bilo kakvo mjerljivo smanjenje morbiditeta. Danas, karcinom jajnika u ranoj fazi, koji ima na pet godina stopu preživljavanja višu od 90%, dijagnosticira se samo kod manjine žena.

Međutim, ima dobrih vijesti. Posljednjih godina naš je uvid u patofiziologiju raka jajnika produbljen, pružajući nam novu paradigmu za patogenezu raka jajnika koja dijeli epitelni karcinom jajnika u dva različita tipa s različitim molekularnim profilima - onaj koji potječe uglavnom iz distalnog dijela jajovoda, te drugi koji ima korijen u endometriozi.

Ova nova paradigma jača i pomaže objasniti prijavljenu vezu između endometrioze i raka jajnika. Također ima važnu kliničku implikaciju za trenutačnu praksu. Iako imamo još mnogo za naučiti o etiologiji endometrioze i uzrocima maligne transformacije, naše sadašnje znanje pruža snažnu potporu za identifikaciju i blisko praćenje nekih pacijenata s endometriozom za koje se smatra da su izloženi povećanom riziku od raka jajnika, za medicinske postupke koji bi smanjivali rizik, ranije i još preciznije kirurško liječenje, te neposredno nadziranje.

Kombiniranjem ovog novog pristupa endometriozi, uzimajući u obzir salpingektomiju nakon završetka reprodukcije, imamo nenadmašnu priliku za smanjenje incidencije epitelnog raka jajnika.

 

 

Dvostruka patogeneza

Većina karcinoma jajnika ima epitelno podrijetlo i spada u četiri histološke kategorije: serozni, endometrioidni, klarocelularni i mucinozni. Posljednjih godina produbili smo razumijevanje patogeneze karcinoma jajnika, s širim spektrom epidemioloških, histoloških i molekularnih podataka koji nam pokazuju da epitelni karcinomi jajnika također imaju dvije različite vrste (Am J Obstet Gynecol. [3]: 262-7).

Jedna od ovih vrsta, serozni karcinom visokog stupnja, pojavljuje se u mnogim slučajevima u epitelu jajovoda. Druga vrsta tumora je karcinom niskog stupnja - posebno endometrioidnog i klarocelularnog histološkog podtipa - koji u velikoj mjeri potječe od endometrioznih lezija jajnika ili od borderline seroznih tumora u slučaju serozne histologije.

Većina dijagnosticiranih karcinoma jajnika u stadiju 1 su karcinomi ovog tipa niskog stupnja, a ne serozni karcinomi visokog stupnja. U istraživanju 76 stadija 1 karcinoma, istraživači su otkrili da je endometrioza jajnika bila prisutna u 40 od 76 slučajeva. U više od dvije trećine od 76 slučajeva (71%) bio je neserozni karcinom, a gotovo su svi ovi slučajevi bili povezani s endometriozom na temelju histološke verifikacije (Fertil Steril, 2007 Oct; 88 [4]: 906-10).

Ova je studija bila među prvima koje pokazuju da većina karcinoma jajnika stadija 1 nisu serozni karcinomi visokog stupnja, već više neserozni karcinomi, prvenstveno endometrioidni i klarocelularni. Istraživanje je pokazalo da se endometrioza treba promatrati kao moguća lezija prekursora za specifične podvrste raka jajnika.

Maligna transformacija endometrioze prvi put je sugerirana od dr. J. A. Sampson još 1925. godine, a niz studija - pored studije iz 2007. godine – opisale su karcinome jajnika koji nastaju zbog endometrioze, temeljeno na čestoj pojavi u kirurškim uzorcima.

U posljednje vrijeme, studija iz Ovarian Cancer Association Consortium (OCAC) otkrila je da su žene koje su u anamnezi imale endometriozu imale znatno veći rizik od razvoja raka jajnika od opće populacije (omjer vjerojatnosti, 1.46).

Istraživači ove kritične studije prikupili su podatke iz 13 case-control studija raka jajnika koje su uključivale više od 13.226 kontrola i 7.911 žena s invazivnim epitelnim rakom jajnika - od koji je u 818 (6.2%), tj 738 (9.3%), u anamnezi postojala povijest endometrioze. Konkretno, utvrdili su da je endometrioza povezana sa povećanim rizikom za karcinom jajnika, od čega 3.05 puta povisuje rizik za klarocelularni invazivni karcinom jajnika i 2.04 puta povisuje rizik za endometrioidni karcinom jajnika.

 

 

 

ObGyn News 2017


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve