Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Žene u prijelaznom razdoblju s povišenim trigliceridima mogu također imati povećan rizik za koštane prijelome, navode američki znanstvenici.

Istraživači su pratili više od 2,000 žena u prijelaznom razdoblju bez povijesti koštanih prijeloma tijekom gotovo 15 godina. Na kraju razdoblja praćenja, neke žene s visokom razinom triglicerida imale su više nego dvostruko povećanje rizika prijeloma kosti.

Iako studija ne dokazuje da visoka razina triglicerida izravni uzrok prijeloma, ona "podržava tu mogućnost", rekla je autorica Dr Jennifer Lee sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

"Ova studija pokazuje da žene koje ulaze u prijelazno razdoblje trebaju poduzeti mjere kako bi smanjili povišene trigliceride", dodala je Lee.

Tijekom menopauze, kako pada razina estrogena, dolazi do porast masnoće u krvi tijekom ovog vremena kao dio procesa starenja. Rizik prijeloma se povećava, iako nije jasno postoji li povezanost između razine masnoće u krvi i čvrstoće kosti, napisao je autorski tim u "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

Kako bi istražili ovo pitanje, Lee i njezine kolege analizirali su podatke iz više od 2,000 žena starosne dobi između 42 do 52 godina, kada su bile uključene u Studiju proučavanja zdravlja žena diljem zemlje ("Study of Women's Health Across the Nation") u sedam američkih mjesta između 1995. i 1997. godine.

Srednja starosna dob na početku bila je 46 godina; mnoge žene su bile pretile. Tri četvrtine ispitanica su imale niske do normalne razine triglicerida, tj, do 150 mg/dl. Razine od 150 mg/dl do 199 mg/dL se smatraju granično povišenom; iznad 199 je visoka razina triglicerida.

Tijekom sljedećih 13 godina, 147 žena pretrpjele su netraumatske frakture. Oko trećine prijeloma su bili frakture stopala, oko 16% prijelom gležnjeva i 13% prijelom zapešća.

Povećanje od 50 mg/ dl razine triglicerida u jednom od godišnjih testova bilo je povezano s 31% većim rizikom od prijeloma dvije do pet godina kasnije i ukupnim 11% povećanjem rizika od koštanog prijeloma.

Žene koje su ušle u ispitivanje s trigliceridima višim od 300 mg/dl prije menopauze imale su dva i pol puta veću vjerojatnost doživjeti koštani prijelom do kraja 13-godišnje studije u odnosu na žene koje su započele ispitivanje s razinom triglicerida ispod 150 mg/dl.

 


SOURCE: http://bit.ly/1YzBZhR
J Clin Endocrinol Metab 2016.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve