Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Trudnice koje su iskusile prekomjerno povraćanje u trudnoći (Hyperemesis gravidarum) imaju manju vjerojatnost rađanja djeteta s rascjepom usne u odnosu na one trudnice koje nisu povraćale tijekom trudnoće.

U aktualnoj studiji američki znanstvenici iz Boston University School of Medicine pratili su 1950 povijesti trudnoća koje su rezultirale rađanjem djeteta s rascjepom usne (Hungarian Congenital Abnormality Registry), kao i 1955 kontrolnih trudnoća (National Birth Registry). Trudnice su praćene tijekom razdoblja između 1980. - 1996. godine.

Majke čije su bebe rođene s rascjepom usne imale su 33% manju učestalost ranog i intenzivnog povraćanja u trudnoći u odnosu na trudnice iz kontrolne skupine. Povraćanje u trudnoći nije utjecalo na porođajnu težinu bebu ili prijevremeni porođaj.

Uporaba lijeka dimenhidrinata (Dramamine tab) protiv povraćanja bila je povezana s gotovo 2,5 puta povećanim rizikom javljanja rascjepa nepca. Autori studije preporučuju svakako oprez u tumačenju ovog podatka, jer je broj trudnica koji je uzimao lijek protiv povraćanja bio veoma mali.

Suprotno tome, dodatno uzimanje željeza u trudnoći rezultirao je s 74% redukcijom rizika nastanka rascjepa nepca.

Moguće objašnjenje za rezultate ove studije leži u hormonskim promjenama koje izazivaju prekomjerno povraćanje - moguće je da ove hormonske promjene imaju zaštitni učinak u nastanku rascjepa. Drugo objašnjenje bi moglo biti u izbjegavanju hrane koja izaziva povraćanje, čime se izbjegava i unošenje neophodnih tvari, što može imati teratogeni učinak.


Rezultati ove studije ukazuju kako prekomjerno povraćanje u trudnoći može biti zaštitni faktor u nastanku nesindromskog rascjepa usne. Bolje razumijevanje mehanizama koji izazivaju rascjep usne moglo bi otkriti nove mogućnosti primarne prevencije ovog čestog urođenog defekta.

 

Obstet Gynecol 2003; 101:737-744


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve