Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Trudnice koje su imale češće glavobolje, posebice migrenu, prije i tijekom trudnoće imaju povišeni rizik za preeklampsiju, rezultati su istraživanja provedenog kod peruanskih trudnica, objavljenog u znanstvenom časopisu American Journal of Hypertension.

Migrena i preeklampsija "dijele mnoge zajedničke epidemiološke i patofiziološke karakteristike", navode američki znanstvenici iz Swedish Medical Center, Seattle. "Oba stanja su povezana s visokim rizikom kasnije pojave moždanog udara. Pored toga, disfunkcija endotelnih stanica, trombocita, stanje hiperkoagulabilnosti i porast upalnih medijatora zajednički su za obje bolesti".

Američki znanstvenici istraživali su podatke kod 339 trudnica s preeklampsijom i 337 trudnica s normalnim krvnim tlakom, koje su činile kontrolnu skupinu. Sve ispitanice su spadale u kategoriju trudnica nižeg socijalnog statusa, a pregledane su u jednoj od dvije državne bolnice u Limi.

Tijekom bolničkog liječenja, sve trudnice su odgovarala i na pitanja vezana uz pojavu glavobolja, odnosno migrene. Pored toga, tip glavobolje je određen prema važećim IHS - International Headache Society kriterijima.

U skupini trudnica s preeklampsijom, pojavnost glavobolje u bilo kojoj životnoj dobi iznosila je 63.1%, dok je u kontrolnoj skupini iznosila 40.7%. Tijekom trudnoće, bilo koji tip glavobolje javljao se kod 58.7% trudnica s preeklampsijom i 32.1% trudnica iz kontrolne skupine.

Bilo kakva glavobolja tijekom trudnoće povisuje 2.4 puta rizik za preeklampsiju nakon korekcije podataka za majčinu dob, paritet i indeks tjelesne mase prije trudnoće. Modificirani IHS dijagnostički kriteriji za "bilo koji tip migrene" identificirani su kod 25.4% trudnica iz skupine s preeklampsijom i 8.9% trudnica iz kontrolne skupine.

Kod trudnica koje su imale migrenu prije trudnoće, rizik pojavnosti preeklampsije bio je 3.5 puta viši u odnosu na trudnice koje nisu imale migrenu prije trudnoće. Kod trudnica kod kojih se migrena počela javljati tijekom trudnoće, rizik za preeklampsiju bio je 4.0 puta viši u odnosu na trudnice koje nisu imale migrenu.

Autori pretpostavljaju da se povezanost između migrene u trudnoći i povišenog rizika preeklampsije može objasniti vaskularnim podrijetlom oba patološka stanja.

Zajednički čimbenici na koje su upućivala ranija istraživanja uključuju "abnormalnu vaskularnu reaktivnost, povišenu trombocitnu agregaciju i profil visokog rizika za ishemički moždani udar i kardiovaskularni rizik", navode autori. "Nekolika epidemiološka istraživanja upućuju da je rizik preeklampsije u obrnutoj razmjeri s unosom kalcija", navodi se u dodatku.

 

Am J Hypertens 2008;21:360-364.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve