Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene s poviješću preeklampsije - osobito teške preeklampsije ili više epizoda - imaju povećan rizik za razvoj aterosklerotske bolesti, objavili su znanstvenici iz Izraela u populacijskoj studiji.

"Ova studija dodatno potvrđuje vezu između preeklampsije i dugoročnog kardiovaskularnog morbiditeta i uspostavlja novu vezu između preeklampsije i budućeg rizika za bubrežne bolesti," napisala je Dr. Eyal Sheiner, Soroka University Medical Center, Beer Sheva.

Ovo znanje, dodao je, "može pomoći pri obavljanju procjena rizika za budući kardiovaskularni morbiditet i bubrežne bolesti kod žena, i također služi kao prilika za preporuku ženama u pogledu specifičnog nadzora i promjena u načinu života."

Studija, koja je objavljena online u znanstvenom časopisu "Heart", obuhvatila je svih 96,370 žena koje su rodile između 1988. i 2012. godine, na Soroka University Medical Center, jedinoj bolnici u oblasti Negev, u južnom dijelu Izraela.

Sveukupno je kod 7,824 žene (8,1%) barem jednom dijagnosticirana preeklampsija. Tijekom otprilike 11 godina praćenja, te žene su imale više stope obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane neinvazivne (omjer rizika - OR 1.4) i invazivne dijagnostičke postupke (omjer 1,7), jednostavne (OR 1,5) i složene kardiovaskularne događaje (OR 2.4 ) i hospitalizacije zbog oboljenja bubrega (OR 3,7).

Istraživači su uočili jasne i značajne reakcije na dozu povezanost između ozbiljnosti preeklampsije i kardiovaskularnog rizika (2,7% bez preeklampsije vs 4,5% s blagom, 5,2% s teškim preeklampsije i 5,7% s eklampsija).Isto vrijedi i za bubrežne bolesti (0,1% vs 0,2% vs 0,5% vs 1,1%).

Znanstvenisi su također uočili linearnu povezanost između broja epizoda preeklampsije i rizika za jednostavne kardiovaskularne bolesti (1,2% bez preeklampsije vs 1,6% u jednoj epizodi vs 2,2% s dvije ili više epizoda), rizika za složene kardiovaskularne boleste (1,3% vs 2,7% vs 4,6%, odnosno) i ukupnih kardiovaskularnih hospitalizacija (2,7% vs 4,4% vs 6,0%).

Pre-eklampsija ostaje neovisan rizični čimbenik povezan s aterosklerotskim hospitalizacijama u modelu prilagođenom za druge rizične čimbenikue poput majčine dobi, paritetu, dijabetesa i pretilosti, kažu znanstvenici.

"Ova informacija je od velike važnosti kada se radi o savjetovanju budućeg rizika za kardiovaskularne i bubrežne bolesti u bolesnika s prethodnim epizodama preeklampsije," zaključili su na kraju.

 

 

 

SOURCE: http://bmj.co/1Cqf77p
Heart 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve