Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Žene koje su tijekom trudnoće patile od preeklampsije imaju povećani rizik nastanka različitih malignih oboljenja, rezultat je studije objavljene u časopisu British Medical Journal.

Preeklampsija je bolest koju obilježava pojava visokog tlaka uz nalaz bjelančevina u mokraći za vrijeme trudnoće, a koja se u krajnjem stadiju može razviti u eklampsiju s razvitkom grčeva sličnih epilepsiji ili razvojem kome, pri čemu mogu stradati i majka i dijete.

"Rizik nastanka raka, kao i rizik smrtnosti od raka nestalno je povezan s preeklampsijom", razmatraju znanstvenici sa Sveučilišta Hadassah-Hebrew u Jerusalemu. "Neke, ali ne i sve ranije studije pokazale su zaštitni učinak preeklampsije na nastanak raka dojke".

Tijekom perioda između 1964. - 1976. godine u tri velika rodilišta u zapadnom Jeruzalemu porođeno je 37,033 žene. U skupini 1.070 rodilja kod kojih je dijagnosticirana preeklampsija kod 91 ispitanice je u kasnijem životu došlo do nastanka raka.

U skupini 35.964 rodilje bez preeklampsije rak je nastao kod 2.204 ispitanice, što ukazuje na 27% povećani rizik nastanka raka u pacijentica s preeklampsijom.

Nakon korekcije podataka za starost i broj porođaja, u studiji židovskih znanstvenika rizik nastanka raka dojke je bio značajno povećan kod žena koje su tijekom trudnoće imale preeklampsiju. Rizik nastanka raka želuca, jajnika, pluća i grkljana također je bio značajno povišen kod ispitanica koje su imale preeklampsiju.

"Podatak o preeklampsiji u trudnoći rizični je čimbenik povezan s povišenom učestalosti nastanka raka na različitim mjestima", zaključuju autori. "Ovo se može objasniti zajedničkim čimbenicima koji uključuju ne samo nasljedne, već i učinke čimbenika okoliša kako na razvitak preeklampsije, tako i na razvitak raka općenito".
 

BMJ. 2004;328:000-000


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve