Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Broj trudnica u SAD-u s dijagnozom preeklampsije raste od 1980. godine. Tako je 157.000 trudnica i novih majki u Sjedinjenim Državama imalo preeklampsiju u 2012.g., sa smrtnim ishodom kod njih 72, što je koštalo američki zdravstveni sustav više od 2 milijarde dolara, procjenjuju istraživači.

Troškovi povezani s preeklampsijom su iznosili 1.15 milijardi dolara za bebe i 1.03 milijardi dolara za majke u 2012.g., prema novim izračunima. Procjene su dramatično varirale od 23.000 do 312.000 dolara za prvu godinu života za svaku majku i dijete, ovisno o tome koliko je rano bio porođaj, objavio je istraživački tim u "American Journal of Obstetrics and Gynecology".

Realni troškovi su vjerojatno veći, budući da su istraživači procijenili troškove do godinu dana nakon rođenja, dok zdravstveni problemi povezani s preeklampsijom mogu trajati kod majki desetljećima, a kod djeci doživotno, izjavio je glavni autor dr. Anupam Bapu Jena iz Harvard Medical School u Bostonu.

"Preeklampsija je bolest koja utječe na obitelji u vrijeme koje se obično smatra najljepšim dijelom života", rekao je. "To je značajan klinički i ekonomski zdravstveni problem koji vjerojatno zaslužuje više istraživanja nego što ih trenutno ima".

Jena je naveo u telefonskom razgovoru da nekontrolirana preeklampsija ima potencijal uzrokovati probleme s disanjem i životno ugrožavajuće infekcije kod dojenčadi te usmrtiti majku istog dana kad se rodilo njezino dijete.

Istraživači iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti nazvali su studijske nalaze "podsjetnicima o potrebi" za dodatnim istraživanjem "nedovoljno prepoznatljivog" i "nedovoljno otkrivenog" stanja koje predstavlja jedan od najvećih izazova u skrbi majčinstva.

Dr. Elliott Main, profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji koji nije bio uključen u studiju, je naglasio djelovanje stresa na majke, bebe i obitelji.

"Preeklampsija je veliki problem, to nisu samo dolari. Pate i majka i beba, a dolar je dodatni teret u patnji", rekao je.

Jena i njegov tim su analizirali podatke iz Kalifornijske bolnice i podatke o rođenju od 2008. do 2011., zajedno s nacionalno reprezentativnim procjenama troškova zdravstvene skrbi, kako bi procijenili troškove povezane s preeklampsijom.

Izračunali su da je u 2012. godini, prema analizi 156.681 majki, preeklampsija udvostručila vjerojatnost zdravstvene komplikacije neposredno nakon poroda i gotovo udvostručila vjerojatnost komplikacije kod novorođenčadi.

"Ti podaci pokazuju da preeklamspija postaje sve veći javnozdravstveni problem", izjavio je dr. Francis Collins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a.

Preeklampsija je češća kod afroameričkih žena koje su imale gotovo dvostruko veću stopu preeklampsije od bjelkinja u Kaliforniji od 2008. do 2011. godine, pokazalo je istraživanje.

Afroamerikanke imaju češće hipertenziju, ali osim toga nije jasno zašto imaju veću vjerojatnost za razvoj preeklampsije, rekao je Main.

Odgoda porođaja do kasnije gestacijske dobi i pretilost djelomično objašnjavaju povećanu učestalost preeklampsije, kažu istraživači. Povećana upotreba potpomognute reprodukcije koja dovodi do višeplodnih trudnoća je također faktor rizika.

Žene s ranom preeklampsijom se trebaju kontrolirati u bolnicama s visokoobrazovanim opstetričkim timovima koji imaju iskustva u liječenju sindroma, rekao je Main. Bolnice otvaraju neonatalne jedinice za intenzivnu njegu, ali sporije otvaraju opstetričke jedinice visoke skrbi, rekla je.

"Jedino liječenje koje trenutno imamo za preeklampsiju je porođaj, to jest razdvajanje majke od bebe", rekla je. Svojim studentima medicine kaže: "Ovo je klasičan primjer gdje se istodobno brinete za dva pacijenta koji imaju različite interese."

 

IZVOR: http://bit.ly/2tgx6yZ i http://bit.ly/2trpvBN
Am J Obstet Gynecol 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 

  Novosti - Sve