Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Žene koje često jedu odreske, burgere i ostale izvore crvenog mesa tijekom svojih premenopauzalnih godina, mogu povećati rizik za karcinom dojke u usporedbi sa ženama koje dobijaju proteine najviše iz peradi, riba, jaja, orašastih plodova i mahunarki, pokazuju rezultati nove studije. U analizi, koja je obuhvatila oko 90,000 žena, prehrana bogata crvenim mesom je bila povezana s relativnim rizikom za karcinom dojke većim za 22% nego kod žena koje su koristile crveno meso u malim količinama, objavili su dr. Maryam S. Farvid i suradnici (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts).

Autori su analizirali podatke od 88,803 premenopauzalne žene koje su sudjelovale u 'Nurses Health Study II', prospektivnoj kohortnoj studiji za medicinske sestre starosti 24 do 43 godine 1989. godine kada je studija počela. Prosječna starost je bila 36,4 godine (standardna devijacija 4,6 godina). Podaci o prehrani su dobiveni iz upitnika o prehrani koji su ispunjavani 1991., 1995., 2003. i 2007. godine. U upitnicima su bila pitanja o uobičajenom unosu 130 vrsta jela unutar jedne godine. 1998.godine su žene ispunile sličan upitnik o prehrani tijekom adolescentne dobi. Sudionice su isto tako ispitane o ostalim faktorima rizika za rak dojke, uključujući visinu, težinu, rasu, starost i prvu menstruaciju, paritet, vrijeme prve trudnoće, menopauzalni status, korištenje oralnih kontraceptiva i pušenje.

Tijekom promatranog razdoblja dijagnosticirana su 2,830 slučaja invazivnog karcinoma dojke kod 88,803 žene, odnosno 1.725,419 godina praćenja. Sveukupno je karcinom dojke dijagnosticiran kod 1,511 premenopauzalnih žena i 918 postmenopauzalnih žena, u 401 bolesnice nije bio poznat menopauzalni status. Uspoređujući sa ženama u najnižoj kvintili konzumentica crvenog mesa, najviša razina unosa crvenog mesa 1991. godine je bila povezana s relativnim rizikom od 1,22 za naknadni karcinom dojke kod premenopauzalnih i postmenopauzalnih žena (relativni rizik raka dojke 122%). Ova pozitivna asocijacija je perzistirala nakon dodavanja prehrane bogate mastima (RR 1,20), prehrane bogate voćem i povrćem (RR, 1,19) i unosa željeza (RR, 1,21).

"Svakodnevni unos crvenog mesa je povećavao rizik za 13% kod svih žena", napisali su autori. Relativni rizik se nije značajno mijenjao za unos crvenog mesa tijekom adolescencije. Najveći unos mesa peradi je bio povezan s najmanjim rizikom za karcinom dojke, relativni rizik je iznosio 0,73, odnosno bio je 27% manji u skupini s najvećim unosom u odnosu naprema skupini s najmanjim unosom mesa peradi. Nije nađena povezanost s premenopauzalnim rizikom za karcinom. Zamjena jednog dana crvenog mesa za meso peradi je smanjivala rizik za karcinom za 17% (RR, 0,83). Zamjena jednog dana crvenog mesa za mahunarke je smanjivala rizik kod svih žena za 15% (RR, 0,85). Isto tako, rizik je bio smanjen kada je jedan dan crvenog mesa zamijenjen s ribama i orašastim plodovima (RR, 0,86).

Ovi rezultati nisu u skladu s rezultatima u drugim studijama kod kojih nije nađena veza između konzumacije crvenog mesa i rizika za karcinom dojke, napisali su autori. "Svejedno, mnogi rezultati su dobiveni iz podataka o prehrani tijekom srednjih godina i kasnije, a unos crvenog mesa tijekom mlađe dobi je jače povezan s rizikom za karcinom dojke. Karcinogeni bioprodukti kao što su heterociklični amini i policiklični aromatični hidrokarboni koji se stvaraju tijekom visokih temperatura pečenja mesa, životinjske masnoće i željezo iz crvenog mesa i ostaci hormona koji se daju životinjama kao što je hormon rasta su neki od čimbenika koji mogu objasniti pozitivnu vezu između visokog unosa crvenog mesa i rizika od karcinoma dojke."

Ograničenja studije se odnose na uključivanje većinom bjelkinja koje su dobro obrazovane i srednje klase te nemogućnost kontrole drugih mogućih, ali nepoznatih čimbenika. Pouzdanost studije se odnosi na veliki broj ispitanica i prospektivni dizajn. "Ova analiza podupire vezu između većeg unosa crvenog mesa tijekom mlađe srednje životne dobi i povećani rizik za karcinom dojke i nije ograničena na karcinom dojke samo kod premenopauzalnih žena", zaključuju autori. "Vodeći se preporukama Američkog društva za karcinom, zamjena crvenog mesa mahunarkama i peradi tijekom mlađe srednje životne dobi može pomoći u smanjenju rizika za razvoj karcinoma dojke."

 

BMJ. 2014;348:g3437.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve