Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.

Smatra se da konzumacija kofeina majki tijekom trudnoće nema klinički značajan učinak na IQ djece ili probleme s ponašanjem, pokazuju rezultati prospektivne kohortne studije objavljene u časopisu "American Journal of Epidemiology".

"Ovo istraživanje je pokazalo da je kod raspona serumske koncentracije paraksantina koji obuhvaća većinu trudnica bilo malo dokaza o štetnoj povezanosti majčine razine serumskog paraksantina te kognitivnog i bihevioralnog statusa djeteta u dobi od 4 i 7 godina," napisali su Dr. Mark A. Klebanoff i Dr. Sarah A. Keim, iz Istraživačkog instituta u Nationwide Children's Hospital, Columbus, Ohio.

Iako se pojavilo nekoliko različitih povezanosti na nekim razinama koncentracije paraxanthina, nije došlo do konzistentnosti uzorka, navode autori. "Gledano u cjelini, smatramo da će naši rezultati biti ohrabrujući za trudnice koje uzimaju tipične količine kofeina."

Znanstvenici su usporedili unos kofeina kod majki tijekom trudnoće s problematičnim ponašanjem i IQ djece u dobi od 4 i 7 godina kod 2,197 parova majki i djece. Sudionici studije su bili dio kontrolne skupine u case-control studiji pokrenutoj od 1959. do 1974. godine, koja je istraživala veze između metabolita kofeina i pobačaja. Unos kofeina je određen iz mjerenja paraxanthina, primarnog metabolita kofeina, u majčinom serumu prije 20. tjedna trudnoće te na dan ili nakon 26. tjedna trudnoće kod majke.

Gornja granica, 90. percentila za koncentraciju paraksantina u ispitivanoj populaciji je bila 1,405 g / L u ranoj trudnoći i 1,526 g / L u trećem tromjesečju. Donja kvartila (25. percentila) za paraksantin je bila 97 g / L u ranoj trudnoći i 187 g / L u trećem tromjesečju, dok su 50. i 75. percentila bile 383 i 870 g / L za rane trudnoće, a 522 i 941 g / L za kasniju trudnoću. (Autori procjenjuju da je 1,845 ug / L paraksantina, što je otprilike 95. percentila, jednako unosu kofeina od 6 šalica kave dnevno.)

Nakon prilagodbe za djetetov spol i majčinu dob, rasu, IQ, stupanj obrazovanja, status pušenja, tjelesnu težinu prije trudnoće i gestacijsku dob u vrijeme vađenja krvi, samo dvije od 14 veza je doseglo statističku značajnost. Prvo, razina paraxanthina prije 20. tjedna trudnoće je pokazala linearnu povezanost s internaliziranim ponašanjem djece u dobi od 4 godine. Stopa internaliziranog ponašanja je porasla 30% sa svakim dodatnim 500 ug / L paraksantina. Nije bilo značajnijih veza s hiperaktivnošću ili opozicijskim ili drugim eksternaliziranim ponašanjem.

Drugo, veza obrnutog-J je nastala za dječji IQ sa 7 godina i koncentracijom paraxanthina sa 26 ili više tjedana. Razlika u IQ je bila 0,65 bodova, što odgovara razini paraksantina od 750 ug / L u usporedbi s neznatnom dozom paraksantina, a zatim je počela opadati.

Osim toga, "na vrlo visokim koncentracijama paraksantina trećeg tromjesečja smo našli nekoliko nelinearnih veza koje upućuju na niži kvocijent inteligencije u dobi od 7 i povišeno internalizirano ponašanje u dobi od 4 i eksternalizirano ponašanje u dobi od 7 (posljednje dvije nakon dodatne prilagodbe za majčin IQ)," navode autori. Također su identificirali inverznu povezanost između razine paraksantina u ranoj trudnoći te ponašanja i hiperaktivnosti u dobi od 4 godine, ali je u tim područjima povezanost varirala.

"Na primjer, povezanost između paraksantina u obje vremenske točke i internaliziranog ponašanja u dobi od 4 godine je u suprotnom smjeru od povezanosti paraksantina i internaliziranog ponašanja u dobi od 7 godina", objašnjavaju.

Jedno vrijedno spomena ograničenje studije je nedostatak podataka o majčinom unosu alkohola, kao pozitivnoj korelaciji između alkohola i unosa kofeina koja je viđena u drugim studijama; međutim, nije vjerojatno da će bilo koje uključivanje alkohola "promijeniti ohrabrujuće rezultate koje smo opazili", kažu autori.
 


Am J Epidemiol. Objavljeno online 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve