Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Nova pojava ekcema tijekom trudnoće je uobičajena, a sada su prepoznati novi rizični čimbenici.

Ovaj jedinstvena bolest zaslužuje pravilan naziv: gestacijski ekcem, ustvrdio je dr Wilfried Karmaus na godišnjem sastanku Američke akademije za alergije, astmu i imunologiju.

Nasuprot tome, vjerojatnost novog nastupa astme tijekom trudnoće nije značajno veća u odnosu na muške partnere tijekom istog vremenskog razdoblja.

"Nije bilo velike razlike u nastupima otežanog disanja između žena i muškaraca. Stoga, ne možemo predložiti i pojam 'gestacijske astme,' ", rekao je dr Karmaus, profesor epidemiologije na Sveučilištu u Memphisu. "Istraživanja kako spriječiti ekcem i astmu u trudnoći doista su važna, jer javljanje ekcema i astme u trudnoći može povećati rizik od tih bolesti u potomaka. To je potpuno neistraženo područje. "

Na američkom Kongresu predstavljene su nove spoznaje iz istraživanja "Isle of Wight", prospektivne studije u kojoj je kohorta žena praćena od rođenja do trudnoće kroz tri generacije.

Ekcemi astma su uobičajene atopijske bolesti, i osobito su česte u trudnoći. Doista, ekcem je najčešća bolest kože koja se može vidjeti u trudnoći, odgovoran za 35% -50% svih dermatoza u prethodnim studijama drugih istražitelja. U tim istraživanjima, samo 20% -40% žena s ekcemom u trudnoći je imala ekcem i prije nastupanja trudnoće.

U "Isle of Wight" skupini, istraživani su simptomi astme i ekcema kod žena u dobi 1, 2, 4, 10 i 18 godina te ponovno tijekom trudnoće, u 20. i 28. tjednu. Sveukupno se kod 26 od 116 žena tijekom trudnoće pojavio ekcem, ali se kod osam od ovih žena žena (31%) bolest kože javila prvi put u životu. Nasuprot tome, samo šest od njihovih muških partnera su imali ekcem tijekom vremenskog okvira trudnoće, a samo se kod jednog od njih ekcem javio prvi puta.

Povijest majčinskog ekcema u prethodnoj generaciji bio je povezan s 52% većim relativnim rizikom za ekcem u dobi od 18 godina i 3,1 puta većom vjerojatnošću od ekcema tijekom trudnoće. Također, metiliranje gena "filaggrin" na poziciji cg13447818 pri procjeni rizika u dobi od 18 godina, bilo je povezano sa statistički značajno većom vjerojatnošću ekcema kod majke ispitanice, također je nosilo povećani rizik od gestacijskog ekcema 1-7 godina kasnije, rekao je dr Karmaus.

Osamnaest posto žena u "Isle of Wight" skupini imalo je astmu tijekom trudnoće, slično udjelu svojih muških partnera. Dvadeset i sedam posto žena s astmom za vrijeme trudnoće nisu imale raniju povijest dišnih bolesti, stopa koja je opet usporediva s pojavom astme kod njihovih muških partnera.

Metilacije DNA gena IL1RL1 na cg17738684 bila je značajno povezana s nasljednošću astme kroz tri generacije u "Isle of Wight" studiji.Gen IL1RL1 na cg17738684 je genski kandidat za astmu, koji kodira interleukin-33. Ovo otkriće otvara mogućnost da se rješavanjem ove DNA metilacije ostvari plodonosna transgeneracijska strategija prevencije astme.


 

OB.GYN.netdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve