Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Pretilost i stres su dva glavna pokretača ranog puberteta kod djevojčica, a rani početak puberteta donosi i fizičke i psihičke posljedice, rekla je Dr. Louise Greenspan, pedijatar i endokrinolog na sveučilištu Kaiser Permanente u San Franciscu.

Djevojke koje pubertet pogađa imaju veći rizik za depresiju, nastanak poremećaja prehrane, zlouporabu droge, te ranije seksualno ponašanje," izjavila je Dr. Greenspan nazočnim na TEDMED skupu za 2015. godinu u Palm Springsu, Kalifornija.

I u odrasloj dobi, ove djevojke imaju veći rizik za rak dojke i srčane bolesti, dodala je.

Smanjenje prosječne dobi nastupanja puberteta je vrlo postupno, ali vjerojatno je započelo u 1980.-im godinama, rekla je.

Pubertet se odnosi na pupanje dojki i rast stidnih dlaka; a ne počinje, kako se popularno misli, s prvom menstruacijom.

"Znali smo reći da rast dojki i stidnih dlaka ne smije započeti prije osme godine. Ono što danas znamo je da se 15% djevojčica u dobi od 7 godina vidi razvitak dojki," izvijestila je Dr. Greenspan.

U prosjeku, prva menstruacije se javlja oko 12 godina, istaknula je.

Djevojke iz rasnih i etničkih skupina s najvišim stopama pretilosti najviše su izložene riziku za rani pubertetu, pokazalo je istraživanje Dr. Greenspan (Pediatrics 2013; 132:. 1019-1027). U toj studiji, pupanje grudi kod crnih djevojaka nastupalo je u prosjeku s 8,75 godina, latino djevojaka u prosjeku u dobi od 9.25 godina, a bijelih i azijskih djevojaka u prosječnom dobi od 9,75 godina.

Tjelesna masnoća stvara estrogene, hormone iste vrste kao i estrogeni koji se inače otpuštaju iz jajnika tijekom puberteta. Kad ima više masnog tkiva, viša je i razina estrogena, što dovodi do pupanja grudi.

U SAD-u je stopa djece od 6 do 11 godina starosti, koja su pretili povećana sa 7% u 1980. na gotovo 18% u 2012. godini, navodi se u izvješću iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. A u istom razdoblju, stopa adolescenata od 12 do 19 godina starosti koji su bili pretili povećala se s 5% na gotovo 21%.

 

 

 

Visoki stres također krivac

Ono što znamo je da kod 15% djevojčica u dobi od 7 počinje razvoj dojki.

Stres je čimbenik za nastanak ranog puberteta, objasnila je Dr. Greenspan. Ostali faktori rizika su rano seksualno zlostavljanje i otrovne razine obiteljskih svađa i nasilja u susjedstvu.

"Najvažnije za spomenuti je da, djevojčica koja odrasta bez svog biološkog oca, ima dvaput veću vjerojatnost da će dobiti mjesečnicu prije 12 godina u odnosu na djevojku koja živi sa svojim biološkim ocem," rekla je.

Dr. Greenspan je rekla da je to vjerojatno rezultat trajno prisutnog niskog stupnja stresa s kojim se moraju nositi obitelji bez oca.

"Teorija evolucijske aplikacije je da naše tijelo može pokušavai doći do svoje reproduktivne dobi prije, jer misli da ćeš umrijeti prije", rekla je ona.

Ljudi previše brzo okrive narušavanja endokrinog sustava kemikalijama koje se obično nalaze u plastici i pesticidima za nastupanje ranog pubertetu, dodala je.

Ove kemikalije mogu oponašati hormone u tijelu, a neki oponašaju hormone koji su važni regulatori puberteta, osobito estrogene. Ali, gotovo je nemoguće eliminirati kemikalije koje narušavaju endokrini sustav iz našeg okruženja, a ne postoji niti jedan pištolj koji ubija pušenje, objasnila je.

Iako je zabrinuta zbog štetnog djelovanja tih kemikalija, Dr. Greenspan je istaknula da je "mnogo učinkovitija intervencija javnog zdravstva bila pokušati ukrotiti epidemiju pretilosti i staviti neku veću društvenu infrastrukturu na mjesto tampona na mjesto stresa od siromaštva za djecu. "

 

 

 

 


TEDMED 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve