Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Pretilost, mjerena indeksom tjelesne mase (BMI), povezana je s povećanim rizikom upala mokraćnih puteva (UTI) i pijelonefritisa u oba spola, prema retrospektivnoj studiji presjeka (cross-sectional).

Sveukupno, učestalost uroinfekcija: cistitisa i pijelonefritisa bila je 2.5-5 puta veća kod pretilih osoba (BMI veći od 30 kg/m2) u odnosu na nepretile, izvijestili su Michelle J. Semins i kolege sa Johns Hopkins University School of Medicine u Baltimoreu, Maryland, u članku objavljenom u časopisu Urologija.

"Pretilost je povezana i s urološkim problemima kakvi su muška i ženska spolna disfunkcija, neplodnost, inkontinencija, nefrolitijaza i zloćudni tumori genitourinarnog sustava", napisali su autori. "Sličan odnos između pretilosti i UTI postoji, ali nije bio jasno utvrđen."

Da bi odredili moguću povezanost, istraživači su ispitali učestalost UTI među 95,598 sudionika prikupljenih iz nacionalne baze podataka jedne privatne osiguravateljske kuće u periodu 2002.-2006. Osiguranici iz sedam država SAD-a, prošli su procjenu zdravstvenog rizika koja je uključivala i kontrolu BMI-a.

Sveukupno, 13% sudionika razvilo je UTI, a 0.84% pijelonefritis. Učestalost UTI bila je veća među muškarcima i ženama s BMI 30-34.9 kg/m2 , nego kod onih koji su imali BMI manji od 30 kg/m2 (kod muškaraca OR-vjerojatnost izloženosti 1.59; 95% CI-interval pouzdanosti, 1.43-1.76; kod žena OR 1.22; CI 1.15-1.28). Žene su imale 4.2 puta veću šansu za mokraćnu upalu i 3.6 puta za pijelonefritis.

Autori su UTI i pijelonefritis definirali prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, IX revizija. U njoj „UTI“ uključuje UTI i cistitis, dok je "pijelonefritis" pojmovno ograničen na akutni i kronični.

Autori su napomenuli da povezanost pretilosti i mokraćnih upala ima medicinsko i financijsko značenje. "Veća učestalost infekcija uočena kod pretilih osoba, znači i povećane troškove njihovog zdravstvenog osiguranja, a može voditi i drugim zdravstvenim komplikacijama. Naknadnim istraživanjem odredit će se koliko smanjenje tjelesne težine kod pretilih osoba, smanjuje njihov rizik od infekcija mokraćnog sustava."

 


Urology 2012, 9.2.2012. Medscape Medical News

  Novosti - Sve