Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Pretile žene bez kroničnih bolesti imaju veći rizik od komplikacija u trudnoći i lošeg neonatalnog ishoda nego trudnice normalne težine, navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu 'Obstetrics & Gynecology'.

Dr. Sung Soo Kim, iz Nacionalnog instituta za zdravlje djece i ljudski razvoj "Eunice Kennedy Shriver", i njezini kolege proveli su retrospektivno istraživanje medicinskih zapisa iz 'Konzorcija o sigurnom porodu', koji su prikupljeni u razdoblju između 2002. - 2008. godine.

Komplikacije tijekom trudnoće te neonatalne komplikacije istražene su u jednoplodnim trudnoćama među nama ženama bez kroničnih bolesti na temelju indeksa tjelesne mase (BMI) majke prije trudnoće, koji je kategoriziran kao normalna težina (18,5-24,9 kg/m2), prekomjerna težine (25-29,9), pretilost klase I (30-34,9), pretilost klase II (35-39,9), ili pretilost klase III (40 ili više). Istraživači su procijenili 112,309 poroda kod 106,552 žena.

Žene s višim indeksom tjelesne mase prije trudnoće bile su pod većim rizikom za nekoliko vrsta komplikacija kod majke i neonatalnog ishoda, nalazi autorski tim. Na primjer, relativni rizik za gestacijski dijabetes melitus, u usporedbi sa ženama s normalnim BMI, bio je 1.99 kod trudnica prekomjerne težine, 2.94 kod pretilih trudnica klase I, 3.97 kod pretilih trudnica klase II i 5.47 za pretile žene klase III.

Slični rezultati zabilježeni su i za druge majčinske ishode, uključujući i veći rizik za gestacijsku hipertenzivnu bolest, carski rez, elektivni carski rez i akutne kardiovaskularne događaje kod žena s višim BMI.

Viši majčinski BMI prije trudnoće bio je također povezan s povećanim neonatalnim rizikom, uključujući i prijevremeni porod ranije od 32 tjedna trudnoće, novorođenčad veliku za gestacijsku dob (LGA – 'large for gestational age'), prolaznu tahipneu, sepsu i prijem na odjel intenzivne neonatalne skrbi.

Relativni rizik za LGA novorođenčad, u usporedbi sa ženama normalnog BMI prije trudnoće, bio je 1.52 za žene prekomjerne težinea, 1.74 za pretile žena klase I, 1.93 za pretile žene klase II, te 2.32 za pretile žene klase III.

U analizi višestrukih varijabli koje su uključivale sve porodiljske i neonatalne komplikacije s izuzetkom intervencija, istraživači su otkrili povećan rizik bilo koje komplikacije u trudnoći za 18% -47% među trudnicama prekomjerne težine ili pretilim trudnicama.

Čak i pretile žene koje su inače zdrave na početku trudnoće i nemaju komplikacije tijekom trudnoće, te imaju dobitak na težini u trudnoći unutar preporučenih granica, još uvijek imaju povišen rizik za opstetričke i neonatalne komplikacije, navode istraživaći.


"Pronašli smo povećan rizik od relativno rijetkih ishoda koji druge studije nisu mogle promatrati, uključujući akutne kardiovaskularne događaje kod majke i prolaznu neonatalnu tahipneu, nekrotizirajući enterokolitis, peri- i intraventrikularno krvarenje, te retinopatije kod nedonoščadi među porodima trudnica prekomjerne težine ili pretilih žena", napisali su.


 

Obstet Gynecol. 2016;128:104-12. doi: 10.1097/AOG.0000000000001465Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve