Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Prekomjerna težina i pretilost prije trudnoće su povezani s povećanom učestalošću i težim simptomima depresije tijekom trudnoće, neovisno o preeklampsiji i drugim poremećajima kao što su hipertenzija ili gestacijski dijabetes, izjavila je Satu Kumpulainen na Tjednu o pretilosti.

Implikacije ovih rezultata su jasne: "Savjetovanje prije trudnoće usmjereno na prekomjernu težinu, pretilost i mentalno zdravlje ne samo da će imati efekt za zdravlje trudne majke, nego će također osigurati optimalne uvjete za zdrav razvoj fetusa", dodala je Kumpulainen, doktor znanosti na Sveučilištu u Helsinkiju, Institute of Behavioral Sciences.

Predstavila je sekundarnu analizu prospektivne finske studije "PREDO - Finnish Prediction and Prevention of Preeclampsia and Intrauterine Growth Restriction". Analiza je uključila 3.078 žene iz Finske s mjerenim BMI prije trudnoće gdje su praćeni svi simptomi depresije koji su se pojavili tijekom trudnoće te se ispunjavala skalu depresije Centra za epidemiološke studije (HZZ-D) svaka 2 tjedna od 12. tjedna trudnoće nadalje.

Zna se da je pretilost prije trudnoće faktor rizika za gestacijski dijabetes, preeklampsiju i depresiju tijekom trudnoće. Ovo istraživanje je provedeno kako bi se saznalo da li visok BMI prije trudnoće povećava rizik od prenatalne depresije neovisno o kardiometaboličkim komplikacijama u trudnoći, objasnila je gđa Kumpulainen na sastanku društva "Obesity Society and the American Society for Metabolic and Bariatric Surgery".

Pokazalo se da je to slučaj kod finskih žena, od kojih je 67,3% bilo normalne težine prije trudnoće; 19,1% su bile prekomjerne težine i 13,6% je bilo pretilo. Gestacijski dijabetes se razvio kod 10.6% sudionica PREDO studije, a spektar hipertenzivnih poremećaja trudnoće se razvio kod 8,2%.

Žene koje su bile prekomjerne težine ili pretile prije trudnoće su imale više stope klinički značajnih simptoma depresije tijekom trudnoće, u usporedbi sa ženama koje su bile normalne težine. Korištenje CES-D rezultata od 16 ili više je definiralo klinički značajne simptome depresije; takvi simptomi su detektirani od 12. tjedna trudnoće na više kod 19,9% žena koje su bile normalne težine prije trudnoće, 23,3% onih koje su bile prekomjerne težine i 27,4% onih koje su bile pretile. Razlike su bile statistički značajne.

Rizik od klinički značajnih simptoma depresije tijekom trudnoće nije bio veći kod žena normalne težine prije trudnoće koje su razvile gestacijski dijabetes ili preeklampsiju nego kod onih koje nisu, napisala je gospođa Kumpulainen.

Nasuprot tome, multivarijatna analiza prilagođena za životnu dob, stupanj obrazovanja, pušenje, uzimanje alkohola i paritet je pokazala da je rizik od klinički značajnih simptoma depresije kod pretilih žena bez kardiometaboličkog poremećaja trudnoće bio 28% veći nego kod normalne tjelesne mase žena bez kardiometaboličkog poremećaj, a na sličan način je bio povišen na 32% kod pretilih žena koje su razvili kardiometabolički poremećaj u trudnoći. Štoviše, u usporedbi sa ženama normalne tjelesne mase bez kardiometaboličkog poremećaja u trudnoći, rizik za klinički značajne simptome depresije tijekom trudnoće je bio 51% veći kod pretilih žena bez kardiometaboličkog poremećaja u trudnoći i slično 56% veći kod onih s kardiometaboličkim poremećajem u trudnoći.

"Naši rezultati ukazuju na to da kardiometabolički poremećaji u trudnoći sami po sebi ne pokreću višu razinu depresije, ali žene s prekomjernom tjelesnom težinom prije trudnoće i pretile se osjećaju depresivno od samog početka trudnoće", dodala je Kumpulainen.

 

Obesity Society and the American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, Tjedan o pretilosti

 

 

 

 

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

 

 

 

  Novosti - Sve