Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Žene koje su pretile tijekom trudnoće, mogu umrijeti ranije ili imati povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti u kasnijem životu, navodi se u novoj studiji iz Velike Britanije.

"Ono što je iznenađujuće je da je mjerenje debljine u trudnoći, kada su žene mlade, biljeg rizika za kasnije kardiovaskularne bolesti i smrtnost", rekla je Dr. Rebecca M. Reynolds (Queen's Medical Research Institute of the University of Edinburgh).

U prethodnom su istraživanju Reynolds i koautori također povezali majčinu pretilost sa povećanim rizikom od prerane smrti kod starije djece te iste majke.

Moguće je da je pretilost kod mladih žena - u ovom slučaju, reproduktivne dobi - znak da je kardiovaskularni sustav već pod opterećenjem, napisali su autori studije online u časopisu "Hypertension". Metaboličke promjene tijekom trudnoće mogu dodatno opteretiti organizam, dodali su.

S obzirom da je jedna od pet žena u Velikoj Britaniji pretila, trudnoća može biti dobar put za otkrivanje i sprečavanje pretilosti, ističu autori.

Istraživači su koristili povijesti bolesti više od 18,000 žena koje su rodile svoje prvo dijete između 1950. i 1976. godine u Škotskoj i pratili ih oko 50 godina u smrtnosti i uzrocima smrti prema Škotskoj bazi podataka o umrlima.

Podijelili su žene u skupine pothranjenosti, normalne težine, prekomjerne težine ili pretile na prvom prenatalnom posjetu.

Žene koje su bile pretile tijekom trudnoće su imale oko 30% veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom praćenja nego one koji su bile normalne težine, čak i ako se ubroje faktori kao što su pušenje, socioekonomski status i preeklampsija.

Majke s prekomjernom težinom su imale 16% a pretile 26% veću vjerojatnost od majki normalne težine biti primljene u bolnicu zbog problema sa srcem kao što je infarkt miokarda.

Žene koje nisu imale djecu nisu bile uključene u studiju, tako da ostaje nepoznato da li pretila žena koja ima djecu ima bolje ili lošije rezultate od one koja nema, rekla je Reynolds. "Ne znamo da li trudnoća 'razotkriva' ranije probleme za žene ili trudnoća djeluje kao" stresor".

"Znamo da je pretilost faktor rizika za bolesti srca i ranu smrtnost pa ne čudi da pretilost s početkom u fertilnoj dobi ima posljedice za kasnije zdravlje", rekla je Dr. Morgana Mongraw-Chaffin, doktor znanosti na kardiovaskularnoj epidemiologiji na Sveučilištu California, San Diego.

"Pretilost tijekom trudnoće je povezana s djecom koja se rađaju prevelika za gestacijsku dob i ta djeca imaju rizik za dječju pretilost i dijabetes kasnije u životu", izjavila je Dr. Mongraw-Chaffin koja nije sudjelovala u aktualnom istraživanju.
"Žene koje planiraju trudnoću trebaju težiti ka zdravoj težini prije začeća", rekla je Reynolds.

"Kad su žene trudne, imaju puno kontakta s zdravstvenim djelatnicima, uključujući opstetričare i primalje," rekla je. "Ovo je dobra prilika za savjetovanje o zdravom načinu života i zdravoj težini kako bi se spriječile buduće štetne posljedice za žene i djecu."

 


IZVOR: http://bit.ly/1WhyiuX
Hypertension 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve