Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Čini se da je starost prilikom nastupanja prirodne menopauze značajno niža u žena s epilepsijom, nego u općoj populaciji. Zapravo, starost u vrijeme zadnje menstruacije je u obrnutoj korelaciji s ukupnim brojem epileptičkih napadaja u životu.

Prosječna starost prilikom nastupanja menopauze u pacijentica s epilepsijom u istraživanju koje su proveli znanstvenici iz Cornell University u New York-u, iznosila je 47,8 godina, u usporedbi s 52,3 godine kod prosječne američke žene.

Istraživanjem su obuhvaćene 68 pacijentica s epilepsijom prosječne starosti između 46 i 67 godina.

Istodobno je utvrđen obrnuti odnos između učestalosti javljanja epileptičkih napadaja i starosti u vrijeme posljednje menstruacije.

Identificirano je 15 pacijentica koje su imale manje od 20 epileptičkih napadaja tijekom svog života, 25 pacijentica s preko 20 napadaja tijekom života i učestalošću javljanja manje od jednog napadaja mjesečno, te 28 pacijentica kod kojih je učestalost napadaja prelazila jedan napadaj mjesečno.

Kod prve skupine pacijentica prosječna starost prilikom nastupanja menopauze iznosila je 49,9 godina, u drugoj skupini pacijentica 47,7 godina. U skupini pacijentica s najvećom učestalošću javljanja epileptičkih napadaja menopauza je nastupala i najranije - u prosjeku s 46 godina.

Menopauze nastupa najmanje tri i više godina ranije kod žena s većom učestalošću epileptičkih napadaja u odnosu na pacijentice s manjim brojem epileptičkih napadaja. Nije nađen utjecaj antiepileptičkih lijekova na ovu povezanost.

Mehanizam kojim kronična epilepsija može izazvati prijevremeno nastupanje menopauze nije poznat.

Znanstvenici pretpostavljaju kako bi abnormalna moždana električna aktivnost mogla negativno utjecati ili oštetiti funkciju hipotalamusa i hipofize ili promijeniti njihov utjecaj na funkciju jajnika.

Prijevremeno i rano nastupanje menopauze može izazvati ranije nastupanje gubitka koštane mase, ranije iščezavanje kardioprotektivnog učinka, te je povezano s povišenim mortalitetom uslijed malignih bolesti.

 

Neurology 2003;61:451-455.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve