Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


U četvrtine žena s prijevremenim zatajenjem jajnika nepoznatog uzroka (POF - premature ovarian failure), njihova se funkcija može povremeno ponovno uspostaviti, objavili su francuski istraživači u znanstvenom časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

"Prvo što trebamo imati na umu jeste da prijevremeno zatajenje jajnika nije definitivna menopauza (žene prečesto čuju da su u poslijemenopauzi bez ikakve šanse da zanesu) ", rekao je dr. Philippe Touraine iz Groupe Hospitalier Pitie-Salpetriere u Parizu.

Prijevremeno zatajenje funkcije jajnika zahvaća oko 1% žena mlađih od 40 godina, ali već su ranije studije pokazivale da nakon ove dijagnoze 11-40% žena može povremeno imati ovulaciju, a 3-10% spontano zanijeti.

Dr. Touraine i kolege koristili su podatke 369 žena s idiopatskim POF-om da bi otkrili predviđajuće čimbenike za uspostavu funkcije jajnika temeljem rezultata ranog probira. Tijekom praćenja od 59 mjeseci, 86 žena (24%), povremeno je uspostavilo funkciju jajnika. 78 žena nakratko je vratilo menstruacijski ciklus, a 15 je ostalo trudno s rođenih 16 djece, 1 blizancima, 4 spontana i 1 namjernim pobačajem. Trudnoće su nastale između 1 i 69 mjeseci nakon dijagnoze prijevremenog zatajenja funkcije jajnika. Predviđajući obrazac uključio je obiteljsku anamnezu, sekundarnu amenoreju, ultrazvučnu folikulometriju, razinu inhibina B i estradiola.

"Između klinički predviđajućih čimbenika, primarna ili sekundarna amenoreja čine se kao kritični faktori. Samo 2 pacijentice s primarnom amenorejom uspostavilo je opet ovarijsku aktivnost, a obje su imale klinički hiperandrogenizam".

"Prediktivni karakter FSH, estradiola i inhibina B kod žena s POF-om na uspostavu funkcije jajnika unutar 4 godine, najvjerojatnije je povezan s činjenicom da upravo njihove vrijednosti odražavaju spospobnost jajnika da zadrži djelomičnu funkciju", dodali su.

Može li se ovaj model koristiti da bi se predvidjelo koje žene s prijevremenim zatajenjem jajnika ipak mogu zatrudnjeti?

"Nažalost, takva studija nije bila moguća zbog malog broja spontanih trudnoća u toj skupini pacijentica. Osobito je važno, a i najteže, reći mladim ženama kod kojih mjesečnica ne nastupi do 20 .godine života, da su mogućnosti za takvu, makar povremenu promjenu u aktivnosti jajnika, ekstremno niske", rekao je dr Touraine.

 

 

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2011, on-line izdanje.

  Novosti - Sve