Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Antibiotike ne treba davati trudnicama kod pucanja plodovih ovoja blizu termina ili na termin porođaja, rezultat je aktualne Cochrane analize.

U preispitivanju znanstvenih dokaza, znanstvenici iz Cochrane radne skupine za trudnoću i porođaje našli su nedovoljno dokaza za rutinsku uporabu antibiotika, kada je u pitanju pucanje plodovih ovoja (PROM - prelabor ruptura membrane) s 36 tjedana trudnoće ili kasnije. Prethodna analiza iz 2002. godine nije dala jasne kliničke smjernice za praksu zbog nedostatka pouzdanih podataka.

Najnovije preporuke i dalje se žale na kvalitetu znanstvenih dokaza, koja je niska, ali idu korak dalje i ukazuju na to da se antibiotici ne mogu koristiti jer nema uvjerljivih dokaza za korist bilo za majku ili dijete.

"Nismo bili u mogućnosti adekvatno procijeniti rizik od kratkoročnih i dugoročnih posljedica upotrebe antibiotika zbog nedostupnosti podataka," navode autori. "S obzirom na nemogućnost mjerenja potencijalno negativnih učinaka antibiotika, potencijala za razvoj rezistentnih mikroorganizama, te nizak rizik majčine infekcije u kontrolnoj skupini, rutinska uporaba antibiotika za PROM u blizini ili na termin porođaja, u nedostatku potvrde infekcije majke treba izbjegavati. "

U izradi preporuke, urednici su pregledali četiri studije, uz dva dodatna istraživanja koja su bila uključena u prethodnu analizu 2002. Dodatni podaci su bili značajni, jer je ranije nađeno statistički značajno smanjenje endometritisa pri uporabi antibiotika, dok takav učinak nije dobiven u ažuriranju (prosječna stopa rizika: 0,34). Nadalje, učestalost carskog reza se povećavala s uporabom antibiotika, kao i trajanje boravka majke u bolnici, naveli su autori.

Istraživači nisu otkrili razlike među ženama koje jesu i nisu primili antibiotike, kada je u pitanju primarni ishod kao što su vjerojatno rano nastupanje neonatalne sepse, sigurno rano nastupanje neonatalne sepse, infketivne bolesti majke i perinatalna smrtnost.

 

 

Ključne točke

 

 

 

  • Znanstveni dokazi ne podržavaju davanje antibiotika trudnicama s prsnućem ovoja s 36 tjedana ili kasnije.
  • Unatoč niskoj kvaliteti dokaza, istraživači nisu pronašli uvjerljive dokaze za dobrobit antibiotske terapije bilo za majku ili dijete.

 


OBGYN.netdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve