Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Preventivna primjena lijeka valaciklovira tijekom kasne trudnoće kod žena s genitalnim herpesom, smanjuje pojavu ove infekcije u vrijeme porođaja, navode istraživači u znanstvenom časopisu Obstetrics and Gynecology.

Američki znanstvenici iz Dallasa s "University of Texas Southwestern Medical Center", navode kako 10% trudnica s herpes genitalis infekcijom pati od bolnog izbijanja mjehurića tijekom trudnoće, a u oko 1/4 žena će mjehurići izbiti tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće.

Porođaj carskim rezom može smanjiti rizik prijenosa infekcije na novorođenče. Istraživači nalaze da se neonatalna infekcija javlja u 70% slučajeva kod trudnica bez simptoma, a koje virus izlučuju u vrijeme oko porođaja.

U ispitivanju da li bi terapija s valaciklovirom mogla pomoći, znanstvenici su pratili 350 trudnica kod kojih je bilo kada ranije u životu dijagnosticiran herpes genitalis. Trudnice su slučajnim odabirom razvrstane u dvije skupine, jedna skupina je od 36. tjedna do porođaja uzimala 2x500 mg valaciklovira per os (na usta), dok je druga skupina trudnica kroz isto vrijeme uzimala placebo.

Tijekom porođaja su od svih trudnica uzeti obrisci stidnice i rodnice za kulturu virusa i PCR test. U svim slučajevima gdje nije bilo kliničkih znakova ili simptoma herpesa dopušten je vaginalni porod trudnice.

Kod ukupno 28 trudnica (8%) su u vrijeme porođaja bili prisutni klinički znaci herpesa genitalisa te je porod dovršen carskim rezom. Ovdje je uključeno i 4% trudnica iz skupine koja je uzimala valaciklovir i 13% trudnica iz placebo skupine, što je već predstavljalo statistički znakovitu razliku. Herpes virus je otkriven u kulturi kod 2% trudnica koje su primale valaciklovir i kod 24% trudnica iz placebo skupine.

Mjesec dana nakon porođaja, niti kod jedne novorođene bebe nije registrirana neonatalna herpesna infekcija. Nisu nađene razlike u nastupanju komplikacija kod majke ili u tijeku poroda između dvije ispitivane skupine.

"Obzirom na epidemiološki zabilježeni porast u pojavnosti genitalnog herpesa", zaključuju istraživači, "potrebno je razmotrititi preventivno davanje antiviralnih lijekova u kasnoj trudnoći u sprječavanju vertikalnog širenja herpesa kod sve većeg broja žena."
Autori naglašavaju da je kod svega 11 trudnica potrebno dati valaciklovir kako bi se spriječio jedan carski rez uslijed izbijanja herpetičnih vezikula u vrijeme porođaja.
 

Obstet Gynecol 2006;108:141-147.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve