Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Histerektomija - operativni zahvat pri kojem se odstrani maternica s ili bez istodobnog odstranjenja jajnika, vodi u ranoj postoperativnoj fazi do promjene u razini muških spolnih hormona testosterona, DHEAS - dehidroepiandrosteron sulfata i SHBG - "sex hormone binding globulin" u krvi, objavili su turski istraživači u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

U istraživanju promjena koje se odigravaju neposredno nakon operativnog zahvata histerektomije, turski znanstvenici sa sveučilišta Eskisehir Osmangazi su pratili 92 ispitanice, starosne dobi od 35 do 47 godina.

Kod 49 žena iz ove skupine učinjena je samo histerektomija, dok su kod 43 žene osim maternice odstranjeni i jajnici (jednostrana ili bilateralna adneksektomija). Znanstvenici su mjerili razinu androgena - muških spolnih hormona: testosterona, DHEAS i SHBG prije zahvata, te potom 7 dana nakon operacije.

Znanstveni tim nalazi konstantno opadajuću razinu hormona tijekom ovog perioda, neovisno o tipu operacije, a usko povezanu s kronološkom starosti ispitanice i preoperativnom razinom hormona.

Još značajniji nalaz je bio u skupini pacijentica kod kojih su odstranjeni i jajnici, gdje se nalazi značajan pad razine DHEAS kao i porast razine SHBG.

Prije izvlačenja bilo kakvih zaključaka o utjecaju operativnih postupaka na produkciju androgena od strane jajnika, znanstvenici pozivaju na daljnja ispitivanja s duljim periodom praćenja.


Fertil Steril 2006;86:981-989.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve