Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Procjenjuje se da je u razdoblju između 1998. i 2003. godine HPV infekcija bila odgovorna za nastanak oko 25.000 novih slučajeva karcinoma godišnje u 38 američkih država i okrugu Washington, objavljeno je u izviješću Američkog centra za spolne bolesti CDC.

"Ove procjene o povezanosti HPV infekcije i karcinoma nastale su prije razvitka cjepiva za HPV, navode medicinski stručnjaci iz CDC's Division of Cancer Prevention and Control. "Ove procjene omogućuju uvid u podatke prije uvođenja HPV cjepiva, i kasnije mjerenje učinka HPV cjepiva na smanjenje pojavnosti raka vrata maternice i drugih karcinoma i prijekarcinomskih stanja povezanih s HPV infekcijom".

Aktualna analiza prva je i najopsežnija procjena povezanosti HPV infekcije i karcinoma povezanih s HPV infekcijom u SAD, navodi se u priopćenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Cjepivo pod imenom Gardasil ne izaziva ozbiljnije nuspojave, navodi "Advisory Committee on Immunization Practices", neovisno tijelo zdravstvenih stručnjaka koji savjetuju federalnu agenciju.

Gardasil pruža zaštitu protiv četiri najvažnija tipa humanog papiloma virusa, odgovornih za nastanak raka vrata maternice i genitalnih bradavica. Najvažnija mjesta HPV infekcije na kojima nastaje HPV ovisni karcinom uključuju usnu šupljinu i ždrijelo, anus, stidnicu, penis i vaginu.

CDC navodi da se spolnim putem prenosi više od 30 različitih HPV tipova. Većina ljudi inficiranih humanim papiloma virusom neće imati nikakve simptome niti zdravstvene probleme.

CDC navodi da je tijekom ispitivanog razdoblja dijagnosticirano 10.800 slučajeva raka vrata maternice povezanih s HPV infekcijom godišnje, 7-400 slučajeva karcinoma usne šupljine i ždrijela, 3.000 slučajeva karcinoma anusa, 2.300 slučajeva raka stidnice i oko 800 slučajeva raka penisa. Kod oko 600 žena godišnje dijagnosticiran je rak vagine povezan s HPV infekcijom, pri čemu je pojavnost karcinoma bila veća u skupini žena crne boje kože u odnosu na bjelkinje.

Žene koje su već liječene od raka vrata maternice, imaju veći rizik pojavnosti neinvazivnih formi raka vagine i vulve, kao i invazivnih oblika raka vagine, vulve i rektuma, navodi se u CDC priopćenju.

CDC navodi da 98% pedijatara i 88% liječnika obiteljske medicine cijepi svoje pacijentice s Gardasilom.

Gardasil je razvijen istraživanjima koja su započela 1980.-ih godina, a lijek proizvodi firma Merck po dopuštenju FDA prije dvije godine.


News release, CDC.Fact sheet, CDC.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve