Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Uznemiravajuće nizak libido, također poznat kao poremećaj smanjene spolne želje (HSDD – "hypoactive sexual desire disorder") predstavlja najčešćui spolnu disfunkciju kod žena. HSDD, koji se teško liječi, frustrirajuće je stanje za žene, njihove partnere, i kliničare. Iako testosteron ima primjenu u liječenju HSDD kod žena u postmenopauzi, učinkovit je tek u suprafiziološkim dozama, dugoročni profil sigurnost nije sasvim rasvijetljen, a njegova primjena kod žena nije odobrena od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA – " US Food and Drug Administration").

Neurotransmiteri imaju značajan učinak na seksualni odgovor. Dok dopamin i norepinefrin mogu poboljšati seksualnu želju, serotonin može uzrokovati inhibiciju. Flibanserin (Addyi®), koji je u početku bio istraživan zbog svojih antidepresivnih kvaliteta, čini se da modulira neurotransmitere, kako bi se, njihovom ravnotežom, povećala seksualnu želju.

FDA je izdala odobrenje za liječenje HSDD flibanserinom u premenopauzi 18. kolovoza 2015. godine, a odluka koja je povezana s mnogo kontroverzi, predstavlja prekretnicu u zdravstvenoj zaštiti žena obzirom da je ovaj lijek prvi lijek odobren za liječenje seksualne disfunkcije žena.

Liječnici i korisnice ove terapije trebaju biti svjesni nekoliko praktičnih pitanja od značaja za korištenje flibanserina:

 

 

  • Lijekovi, uzeti kao 100-mg tableta dnevno, nije učinkovita kod svih premenopauzalnih žena s HSDD. Među onim ženama koje su imale poboljšanje HSDD s flibanserinom, učinkovitost je postupno rasla. Sveukupno, u usporedbi s placebom, flibanserin je povećao broj zadovoljavajućih seksualnih događaja za samo 0,5 do 1 mjesečno. Međutim, oko 25% žena u kliničkim ispitivanjima doživjela je porast od četiri ili više zadovoljavajuća seksualna događaja s flibanserinom, u usporedbi s 15% onih koje su dobile placebo.
  • Za razliku od brzog djelovanja lijekova za muške erektilne disfunkcije, prednosti flibanserina u smanjenju HSDD se vidi tek nakon prva 4 tjedna svakodnevne primjene lijeka, s vršnim rezultatima nakon 8 tjedana. Nije poznato utječe li flibanserin na seksualno uzbuđenje ili funkciju orgazma.
  • Kako bi se smanjila nuspojave, koje uključuju pospanost, hipotenziju i sinkopu, flibanserin se uzima prije spavanja. Zbog bolesti jetre, kao i istovremene uporabe alkohola koji dovode do umjerene ili jake inhibicije CYP3A4, što je povezano s povećanim rizikom za ove nuspojave, pakiranje Addyi® uključuje oznaku upozorenja, uključujući i ono da korisnici flibanserina ne bi trebali konzumirati alkohol. Umjereno i snažni inhibitori CYP3A4 su određeni oralni antifungalni lijekovi, antibiotici i antiretroviralni lijekovi.
  • Lijek propisuju samo liječnici i farmaceuti certificirani kroz online tečaj, koji bi trebao biti dostupan u listopadu ove godine.

 

 

 

Medscape.ObGyndr. Vesna Harni
  Novosti - Sve