Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Kao da je bio potreban još jedan razlog da se prekine s naručivanjem pržene piletina s krumpirićima, ili što god može biti vaša omiljena pržena hrana, znanstvenici su otkrili da će se gestacijski dijabetes više vjerojatno razviti u žena reproduktivne dobi koje često jedu prženu hranu.

Povezanost je ostala čak i kada su istraživači rezultate prilagodili za BMI - indeks tjelesne mase, a osobito je bila naglašena kada su žene jele pržene hrane izvan kuće. Kada se uračunao i BMI, žene s posebnom slabošću za prženim delicijama, znači onima koje su konzumirale prženu hrane više od 7 puta tjedno, imale su 88% veću vjerojatnost za nastanak gestacijskog dijabetesa u odnosu na one koje su ograničile potrošnju pržene hrane na manje od jednom tjedno.

Konzumiranje pržene hrane kod kuće, međutim, nije pokazalo iste rezultate. Iako je utvrđena povezanost između učestalosti konzumacije pržene hrane kod kuće i gestacijskog dijabetesa, nalaz nije bio statistički značajan.

Istraživači su promatrali 21,078 jednoplodnih trudnoća kod više od 15,000 žena koje su sudjelovale u 'Nurses Health Study II' istraživanju, ali su bili usmjereni na prehranu žena prije trudnoće. Sudionice su ispitane o unosu pržene hrane prije trudnoće, s s ciljem utvrđivanja koliko često su jeli prženu hranu kod kuće i u restoranima.

Istraživači su zaključili da mlade žene trebaju izbjegavati jesti prženu hranu i predlažu istraživanja kako bi se shvatiti razlog ove povezanosti.

Rezultati su objavljeni ovog mjeseca u časopisu 'Diabetologia'.

 

Ključni nalazi

 

 

  • Prehrana bogata prženeom hranom prije trudnoće povezana je s nastankom gestacijskog dijabetesa. Povezanost je bila prisutna i nakon što su istraživači uskladili BMI.
  • Nalaz je, međutim, bio samo statistički značajan kada je pržena hrana pripremljena izvan kuće u odnosu na kuhani obrok kod kuće.

 

 

ObGyn.net


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve