Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.


Psorijaza ima negativan utjecaj na želju za intimnim odnosima kod žena, seksualne aktivnosti i odnose među partnerima, zaključuje dr Jennifer Cather (Modern Dermatology-Aesthetics Center, Dallas).

Dr Cather i njeni suradnici su intervjuirali 60 žena s srednjim i teškim oblicima psorijaze prosječne starosne dobi od 41 godinu da bi ustvrdili utjecaj bolesti na njihovu seksualnost.

Rezultati istraživanja su pokazali da je seksualnost važan razlog zašto je potrebno držati psorijazu pod kontrolom. Bol i svrbež tijekom seksa, posramljenost, neugoda i izbjegavanje intimnih odnosa su bili jedni od najčešćih problema koje su žene navodile.

"Nismo svjesni koliki utjecaj ima psorijaza na međuljudske odnose", rekla je prije istraživanja dr Cather na Skin Disease Education Foundation’s annual Las Vegas dermatology seminar. "Utjecaj na seksualnost je potcijenjen", rekla je. Dodala je da ovi problemi mogu pomoći u objašnjenju zašto žene s psorijazom, posebno one mlađe od 35 godina, imaju manje djece.

Žene sa psorijazom imaju također veću stopu induciranih i spontanih pobačaja te češće imaju prijevremene porođaje i novorođenčad sa smanjenom tjelesnom težinom. Neke od žena iz studije su navele da su zabrinute neće li se njihova djeca razboljeti od psorijaze. "Možda su odlučile nemati djecu", rekla je dr Cather. Ali kada joj žene kažu da ne žele djecu da se ne bi djeca razboljela odgovori im: "Ne znate kako će biti."

Metotreksat, acitretin i psoralen fotokemoterapija (PUVA) su kontraindicirani u trudnoći ali su ultraljubičasti B (UVB) tretmani sigurni, rekla je dr Cather. Ona također koristi inhibitor čimbenika nekroze tumora koji je u FDA kategoriji B; preporučuje etanercept zbog njegovog kratkog poluraspadanja (samo 4 dana) i zbog toga što postoje dobra iskustva u liječenju.

Organization of Teratology Information Specialists (OTIS) smatra etanercept i adalimumab preporučljivim u trudnoći i nema razloga za korištenje drugih lijekova tijekom trudnoće, rekla je.

Žene sa psorijazom trebaju znati da su izgledi za urednu trudnoći veliki te da trudnoća može pomoći u čišćenju kože, rekla je dr Cather. No, s obzirom da je polovina trudnoća u USA neplanirana, važno je tijekom rutinskih pregleda pacijenticama dati informacije o mogućoj trudnoći i liječenju psorijaze tijekom trudnoće kao dio rutinskog liječenja.

"Teško je kada pacijentica s psorijazom nazove sva u panici jer nije sigurna da li je primjena lijeka sigurna u trudnoći i smije li ga dalje koristiti", kaže. Neki ginekolozi dozvoljavaju nastavak cjelokupne terapije psorijaze dok drugi žele da se prestane sa svime, čak i sa lokalnim kostrikosteroidima.

"U mojoj klinici, kada pacijentice počnu planirati trudnoću, prilagodimo terapiju i razgovaramo sa njihovim ginekolozima", objasnila je.

 

 

 

www.obgynnews.com:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve