Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Prehrana koja podrazumijeva unošenje određenih tipova masnoća, a prije svega masnih tvari životinjskog porijekla, povezana je s porastom rizika nastanka raka dojke u premenopauzalnih žena.

Studija koju su vodili znanstvenici iz Harvard Medical School u Bostonu obuhvaćala je praćenje preko 90.000 ispitanica u fertilnoj, premenopauzalnoj dobi, u prvom prospektivnom istraživanju o utjecaju i eventualnoj povezanosti unosa i vrste masnih tvari na nastanak raka dojke u ovom životnom razdoblju.

Ranije studije, koje su uključivale uglavnom ispitanice u menopauzi, nisu pokazale povezanost između unosa masti i nastanka raka dojke. Ispitivanja su vršena u razdoblju između 1991. i 1995. godine, a ispitanice su intenzivno praćene tijekom 8 godina. Unos i vrsta masnih tvari su ispitivani pomoću prehrambenih upitnika.

Tijekom vremena ispitivanja kod 714 žena dijagnosticiran je invazivni rak dojke. Većina ovih pacijentica u vrijeme postavljanja dijagnoze još uvijek se nalazila u premenopauzi.

Premda ukupni unos masnoća nije povezan s rakom dojke, konzumiranje određenih tipova masnoća povisuje rizik nastanka ove bolesti. Konzumiranje masti životinjskog porijekla, osobito iz crvenog mesa kao i visoko masna brza hrana, povisuje rizik javljanja raka dojke, dok suprotno tome masne tvari biljnog porijekla nemaju utjecaj na rak dojke.

Žene koje koriste velike količine životinjskih masti u svojoj prehrani imaju 54% veći rizik nastanka raka dojke u odnosu na žene koje konzumiraju minimalno ili uopće ne konzumiraju masti životinjskog porijekla.

Znanstvenici ukazuju kako pravo biološko objašnjenje za uočeni nalaz zapravo nedostaje. Povećani unos masnih tvari mogao bi hipotetski utjecati na porast razine hormona što može biti rizični faktor u nastanku raka, ali ova hipoteza još uvijek ne objašnjava razlike u djelovanju masti životinjskog i biljnog porijekla.

Pretpostavka je kako životinjske masnoće sadrže i neke druge komponente kojih nema u mastima biljnog porijekla, a koje mogu povisiti rizik nastanka raka dojke.

 

J Natl Cancer Inst 2003; 95:1079-1085


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve