Datum zadnje izmjene: 14. 02. 2020.

Traneksamična kiselina (TXA) smanjuje rizik od smrti kod primarne postpartalne hemoragije - PPH, primarnog poslijeporođajnog krvarenja, ali samo kada se daje u roku do tri sata od porođaja, prema novom Cochrane pregledu. 

"Žene s poslijeporođajnim krvarenjem trebaju dobiti traneksamičnu kiselinu što je prije moguće, a najkasnije 3 sata nakon poroda, uz standardne postupke, bez obzira na uzrok krvarenja", izjavila je dr. Haleema Shakur-Still iz Odjela za klinička ispitivanja u London School of Hygiene & Tropical Medicine. "Žene rano umiru od poslijeporođajnog krvarenja, u prva 2-3 sata nakon rađanja i liječenje treba početi što je brže moguće", rekla je. "Nema vremena za gubljenje." 

Poslijeporođajno krvarenje, definirano je kao gubitak 500 ml ili više krvi 24 sata nakon porođaja (ili 1.000 ml nakon carskog reza), uzrok je 27% svih smrti majke, napisali su dr. Shakur-Still i njezin tim u sustavnom pregledu Cochraneove baze podataka. Istraživanje je temeljeno na studijama koje su pokazale da TXA smanjuje krvarenje tijekom operacije i nakon traume, a Svjetska zdravstvena organizacija je preporučila TXA ukoliko primjena uterotonika ne zaustavi poslijeporođajno krvarenje ili ako je krvarenje uzrokovano traumom. Međutim, postojala je zabrinutost su da TXA može povećati rizik od tromboembolijskih događaja nakon porođaja. 

Dr. Shakur-Still i njezini kolege pronašli su dvije studije u sustavnom pregledu literature. Uključene su više od 20.000 žena koje žive u zemljama s niskim, srednjim i visokim prihodima s dijagnozom poslijeporođajnog krvarenja. Jedna studija iz 2017. godine je uključila 20.060 žena iz cijelog svijeta, dok je druga uključila 152 žene i provedena je u osam centara u Francuskoj. Svi su uspoređivali intravenoznu TXA s placebo injekcijom ili bez liječenja. Dodavanje TXA u standardnu terapiju smanjuje broj smrtnih slučajeva zbog poslijeporođajnog krvarenja na 4/1,000, pronašli su autori, s relativnom razinom rizika od 19% između liječene i neliječene skupina. 

Pacijentice u TXA grupi su također imale manji rizik obolijevanje zbog bilo kojeg uzroka, iako razlika nije bila značajna, te su imale su veću vjerojatnost kasnijih vaskularnih okluzivnih događaja. 

"Mnogi kliničari širom svijeta sada znaju da je TXA uključena u ažurirane WHO smjernice za liječenje poslijeporođajnog krvarenja. U nekim je zemljama fantastičan odaziv - na primjer, Pakistan, gdje je zajednički napor između kliničara koji su uključeni u Studiju o ženama i generičkog proizvođača doveo do toga da većina javnih bolnica koriste TXA ", rekla je dr. Shakur-Still. 

Rana antifibrinolitička terapija kod poslijeporođajnog krvarenja

"Moramo nastaviti s radom kako bismo osigurali da svi kliničari, osobito na područjima gdje žene imaju visok rizik od umiranja od poslijeporođajnog krvarenja, znaju nove smjernice, no jedna od najvećih prepreka za žene koje primaju TXA je činjenica da lijek nije dostupan u mnogim zemljama unatoč činjenici da ga generički proizvode mnogi proizvođači po niskoj cijeni. " 

"Moramo pronaći načine kako bismo osigurali da čak i ne-profesionalci mogu davati ovaj lijek gdje god je to potrebno", rekla je znanstvenica. "Mnoge žene umiru kod kuće ili u klinikama gdje se intravenska injekcija ne može dati".


 

IZVOR: https://bit.ly/2HVzHK3
Cochrane Database Syst Rev. 2018.


 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve