Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Žene koje su imale ranu menopauzu i / ili nikad nisu rađale mogu imati veći rizik za zatajenje srca, kažu istraživači.

Dr. Nisha Parikh sa Sveučilišta u Kaliforniji, San Francisco, je izjavila za Reuters Health: "Bolest srca je vodeći uzrok smrti među ženama, a mi još uvijek istražujemo čimbenike koji pridonose povećanju rizika kod žena."

"Otkrili smo da, ako žene dulje imaju menstrualni ciklus, to smanjuje rizik od razvoja zatajenja srca", navela je e-mailom. "Za svaku dodatnu godinu kasnije s kojom je žena ušla u menopauzu, rizik od zatajenja srca je smanjen za oko 1%".

"Također smo otkrili da su žene koje nikada nisu rodile imale 2,75 puta veći rizik od zatajenja srca sa očuvanom ejekcijskom frakcijom lijevog ventrikula (HFpEF). "

Kao što je objavljeno u časopisu American College of Cardiology online 15. svibnja, dr. Parikh i njeni kolege su analizirali podatke iz Women’s Health Initiative o incidenciji zatajenja srca od početka (1993. do 1998.) - kada su žene izvijestile o broju živorođenih, starosti u trudnoći i intervalu od menarhe do menopauze - do 2014.godine.

Od više od 28.000 žena, s prosječnom dobi od 63 na početku, 5,2% je hospitalizirano zbog zatajenja srca tijekom prosječnog praćenja od 13 godina.

Nakon podešavanja dobi, stupnja obrazovanja, etničke pripadnosti, prethodne histerektomije (prijavljeno kod 42% sudionica) i ostalih čimbenika, ukupno reproduktivno trajanje bilo je obrnuto povezano s incidentnim zatajivanjem srca: omjer rizika (HRs) od 0,99 godišnje i 0,95 na pet godina.
S druge strane, rano dob u prvoj trudnoći i nuliparitet su bili značajno povezani s incidentnim HF u modelima prilagođenim dobi, ali ne nakon višestruke varijabilne prilagodbe.

Međutim, nuliparitet je bio povezan sa zatajivanjem srca sa očuvanom ejekcijskom frakcijom u potpuno prilagođenom modelu (HR: 2,75).
Dr. Parikh je izjavila: "Mnogi znanstvenici vjeruju da menstrualni ciklusi štite od bolesti srca, ali klinička ispitivanja su pokazala da hormonska nadomjesna terapija nakon menopauze nije smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti te može u nekim slučajevima i nanijeti štetu".

Što je s nuliparitetom? "Budući da je naše istraživanje opservacijsko", odgovorila je, "ne vjerujemo da naš studija podupire činjenicu da rođenje djeteta obavezno štiti žene od kardiovaskularnih bolesti."

"Istraživanja o tome koji su čimbenici koji dovode do kasnije dobi u menopauzi, osim estrogena, će biti od velike važnosti u budućnosti", rekla je. "Utvrđivanje čimbenika koji utječu na nuliparitet (biološki, životni ili društveno-ekonomski) kod žena je također vrlo važan."

"Nismo mogli u potpunosti odgovoriti na ova pitanja i vjerujemo da su potrebne buduće studije kako bi potkrijepile naše nalaze i pružile uvid u ta pitanja", zaključila je.

Rezultati su "značajni jer kongestivno zatajivanje srca utječe na 3,6 milijuna žena i 10% žena koje uđu u menopauzu prije 45. godine", izjavila je urednik dr. Nandita Scott iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

"Kada se sve uzme u obzir", zaključuje dr. Scott, "ova studija pokazuje da životna izloženost žena spolnim hormonima kroz trudnoću, menstruaciju, menopauzu i liječenje neplodnosti imaju važan utjecaj na kardiovaskularni sustav".

"Mehanizmi tih događaja ostaju nejasni", dodala je. "Autore bi trebalo pohvaliti zbog njihovog doprinosa ovom području i postavljanja važnih pitanja za buduća istraživanja o tom složenom odnosu."

 

IZVOR: http://bit.ly/2q1koCy i http://bit.ly/2r0z0GM.
J Am Coll Cardiol 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 

  Novosti - Sve