Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Djevojčice s većim udjelom masnog tkiva u tjelesnoj masi u dobi od pet godina, češće naginju početku puberteta u dobi od devet godina, nego djevojčice s manjom količinom masnog tkiva u ovoj životnoj dobi. Djevojčice s porastom udjela masnog tkiva u ukupnoj tjelesnoj masi u razdoblju između 5. i 9. godine života također naginju ranijem javljanju puberteta.

Mnogi znanstvenici vjeruju kako je rastuća učestalost pretilosti među američkom djecom razlog i ranijem sazrijevanju. U prosjeku, prvi znaci razvitka grudi u djevojčica javljaju se u dobi od 8 godina, što je godinu dana ranije nego prije 20 godina.

Rezultati ove studije ukazuju kako bi kontrola tjelesne težine, kao i briga o prehrani morali započeti još u predškolskoj dobi.

Istraživači iz Pennsylvania State University, University Park pratili su tjelesnu težinu, kao i udio masnog tkiva kod 181 djevojčice u dobi od 5, 7 i 9 godina. U dobi od 9 godina specijalna pozornost usmjerena je i na prisutnost znakova puberteta. Sve djevojčice su bile iste rase, te su potjecale iz obitelji sličnih primanja.

Djevojčice s najvećim udjelom masnog tkiva u dobi od 5 godina, kao i djevojčice s visokim udjelom masnog tkiva, visokim indeksom tjelesne mase, te većim obujmom struka u dobi od 7 godina, daleko češće su pokazivale znake ranijeg puberteta u dobi od 9 godina. Ukupno, kod 30% djevojčica je registrirana prekomjerna težina, a kod 56% djevojčica su u dobi od 9 godina bili prisutni i znaci razvitka grudi.

Rezultati ove studije ukazuju kako udio tjelesne masnoće tijekom kasnijeg djetinjstva može biti kauzalni čimbenik u ranijem nastanku puberteta kod djevojčica.

Praktički značaj ovog nalaza je potreba za uvođenjem ranije prevencije, kao i programa za pretilost u djetinjstvu, koji će započeti već u predškolskom razdoblju.

 

Pediatrics 2003; 111: 815-821


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve