Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Hormonalne promjene koje uzrokuju lošiju kvalitu spavanja tijekom menopauze izgleda pogađaju žene ranije nego sto se mislilo - pretpostavljaju autori znanstvene studije objavljene u jednom od posljednjih brojeva Obstetrics&Gynecology.

Studija koja je obuhvaćala 218 ispitanica crne i 218 ispitanica bijele rase, starosti između 35 - 49 godina s regularnim menstruacijskim ciklusima pokazuje kako razina estradiola - najpotentnijeg prirodnog estrogena, igra veoma važnu ulogu u poremećajima kvalitete spavanja, osobito u dobi od 45 - 49 godina, u prosjeku 5-6 godina prije nastupanja menopauze.

Učestalost problema spavanja kod žena kasnih tridesetih ili četrdesetih godina iznosi 17% i ostaje relativno stabilna kroz cijelo vrijeme praćenja, tijekom nekih 2 godine. Ovo ukazuje ne samo na povezanost problema spavanja s postupnim gašenjem funkcije jajnika nego i na mogućnost utjecaja razine estrogena na probleme spavanja i u ranijoj dobi žene nego što se to petpostavljalo.

Nisu samo hormonski faktori, nego i određena ponašanja, odnosno stanja povezani s lošijom kvalitetom spavanja. Prije svega se to odnosi na povećanje body-mass indexa, povećanu konzumaciju kofeina, gubitak posla, osjećaj straha, depresiju i uporabu lijekova za spavanje. Također se žene crne rase češće žale na probleme sa spavanjem u odnosu na žene bijele rase.
 

Obst Gynecol 2001 September; Vol 48 (3): 391-397


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve