Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.

Povišena razina inzulina u serumu povezana je s većim rizikom obolijevanja od raka dojke u postmenopauzalnih žena, objavljeno je "International Journal of Cancer. "

Postoje naznake da razina cirkulirajućeg inzulina i glukoze igra ulogu u riziku pojavnosti raka dojke, navode američki znanstvenici iz "Albert Einstein College of Medicine", Bronx, New York. U malobrojnim takvim istraživanjima praćene su razine inzulina i glukoze tek jednom u početku istraživanja ("baseline level").

U traženju odgovora na ovo pitanje, autori su istraživali podatke 5.450 postmenopauzalnih žena koje su sudjelovale u prospektivnoj studiji Women's Health Initiative. Razina inzulina i glukoze određivana je u početku istraživanja, potom jednu, tri i šest godina kasnije.

Nakon perioda praćenja od prosječno 8 godina, ukupno je dijagnosticirano 190 slučajeva raka dojke.

Ukoliko se promatra cijela skupina, žene koje su u početku istraživanja imale najviše razine inzulina imale su dvostruko veći rizik obolijevanja od raka dojke (2.22 puta veći rizik) u odnosu na žene s najnižim razinama inzulina u početku istraživanja.

Žene koje nisu bile uključene niti u jednu intervencijsku skupinu tijekom istraživanja, a koje su imale najviše razine inzulina u početku istraživanja imale su više nego trostruko veći rizik obolijevanja od raka dojke (3.15 puta veći rizik) u odnosu na žene s najnižim razinama inzulina u početku istraživanja.

Izgleda da razina glukoze nije povezana s rakom dojke, niti igra ulogu u nastanka raku dojke.

"Pod pretpostavkom da će rezultati navedenog istraživanja biti potvrđeni daljnjim studijama", zaključuju autori, "aktualne preporuke za sprječavanje rizika raka dojke kod postmenopauzalnih žena koje podrazumijevaju motiviranje žena na održavanje normalne težine i aktivnu tjelovježbu mogle bi imati povoljan učinak ne samo na održavanje razine estrogena, već i inzulina."


Int J Cancer 2009;125:2704-2710.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve