Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Redovita tjelovježba prije trudnoće može zaštititi od zdjelične boli koja se javlja u vrijeme rasta fetusa, pokazuju rezultati nove studije iz Norveške.

Između 20% i 40% trudnica osjeti neku vrstu boli u području zdjelice tijekom kasnije faze trudnoće koja je povezana s promjenama u zglobovima i ligamentima zbog rasta bebe, rekla je glavni autor studije dr Katrine Mari Owe iz Norveškog Instituta za javno zdravstvo u Oslu.

"Iako dugoročni učinak vježbanja na bol ostaje nejasan, žene koje redovito vježbaju prije trudnoće imaju veću vjerojatnost da će nastaviti vježbati tijekom cijele trudnoće", napisali su online 4. listopada u časopisu 'British Journal of Sports Medicine'.

Prijašnja istraživanja su već pokazala da žene koje doživljavaju bolove u području zdjelice imaju manju vjerojatnost da će vježbati tijekom trudnoće. Istraživači su htjeli istražiti da li je razina vježbanja prije trudnoće povezana s pojavom i intenzitetom boli zdjeličnog pojasa.

Analizirali su podatke više od 39.000 žena u Norveškoj koje su zatrudnile sa svojim prvim djetetom između 2000. i 2009. godine, a bile su dio dugoročne studije koja je pratila zdravlje majki i djece.

Žene su, kod posjeta doktorima s četiri mjeseca trudnoće, odgovarale na pitanja o vrsti i učestalosti vježbanja zadnjih 3 mjeseca tri mjeseca prije nego što ostale trudne. Više od polovice je izjavilo da su vježbale najmanje tri puta tjedno prije trudnoće, a samo 7% je reklo da nisu uopće vježbale. Gotovo sve one koje su vježbale prije trudnoće su i dalje vježbale s četiri mjeseca trudnoće.

Kad su bile 7,5 mjeseci trudne, oko 1 od 10 žena je izjavilo da ima bolove zdjeličnog pojasa, uključujući 1 od 8 od onih koji su izjavile da ne vježbaju.

Trudnice koje su izjavile da imaju bolove imale su veću vjerojatnost da će biti lošijeg zdravlja s nekoliko aspekata, uključujući i pušenje, prekomjernu tjelesnu težinu te povijest depresije ili bolova donjeg dijela leđa prije trudnoće. One koji nisu imale bolove zdjeličnog pojasa bile su sklone biti zdravije i vježbale su tri do pet puta tjedno prije nego što su postale trudne. One koje su imale jake treninge u sportovima kao što su trčanje, jogging, igranje loptama ili aerobik su imale najmanju vjerojatnost da će osjetiti bol u zdjelici. Svejedno, vježbanje više od pet puta tjedno prije trudnoće nije donijelo dodatnu korist.

"Ono što je iznenađujuće je da čak i žene koje su vježbale samo jednom ili dva puta tjedno (prije trudnoće) su imale manji rizik od razvoja bolova u zdjelici u odnosu na one koji nisu uopće vježbale," rekla je dr Owe.

"Važno je da žene s bolovima traže pomoć kako bismo liječili bolove tijekom trudnoće," rekla je dr Owe. "Nemamo dokaze da potpuno mirovanje kroz devet mjeseci pomaže, ali trudnica mora uzeti u obzir da može doći do bolova i pronaći alternativne načine da ostane fizički aktivna."

Postoji nekoliko učinkovitih tretmana za bol u zdjelici tijekom trudnoće, ali bol gotovo uvijek prođe nakon porođaja, izjavila je.

 

IZVOR: http://bit.ly/1PrH5IJ
Br J Sports Med 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve