Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Kako bakterije koje najčešće uzrokuju infekcije mokraćnog sustava (IMS) postaju otporne na antibiotike, znanstvenici traže nova sredstva za liječenje infekcije.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan Medical School tvrde da su pronašli specifične gene izražene od strane bakterije Escherichia coli, koja je najčešće uzrok IMS u inače zdravih žena. U prepoznavanju specifičnih gena E. coli, istraživači kažu da se sada mogu usredotočiti na razvoj novih načina liječenja u borbi protiv IMS uzrokovane E. coli.

Za potrebe studije, istraživači su proučavali bakterije kod 42 žene s IMS. Od tih žena, 7,7% imale su infekciju koja je bila otporna na liječenja ciprofloksacinom, a 15,3% žena nisu reagirale na trimetoprim / sulfametoksazol.

Na iznenađenje znanstvenika, uočeno je da geni E. coli štite tu bakteriju od toksičnih učinaka metalnih iona, koje tijelo koristi za borbu protiv infekcije. To znači da bi se sljedeći koraci trebali usredotočiti na blokiranje ove funkcije otkrivanjem novih antimikrobnih sredstava za potencijalno liječenje, navode autori.

Premda je od pomoći u izradi dizajna novih prijelaznih istraživanja, najnovija studija nema izravnu kliničku primjenu. Rezultati su objavljeni online, u znanstvenom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

 

 

Ključne točke:

 

 

  • Istraživači su identificirali specifične gene E. coli koja obično uzrokuje IMS.
  • Genomsko sekvenciranja ukazuje na razlog zašto mnogi obični antibiotici ne djeluju u liječenju uobičajenih uroinfekcija i nudi uvid u to kako razviti nove, učinkovitije terapije.

 

 

 

OB.GYN.net

 

Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve