Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Ponavljanje probira za poslijeporođajnu depresiju 6 i 12 mjeseci nakon poroda pokazala je da 13,5% žena ima visok rizik za depresiju u usporedbi s njihovim rizikom neposredno nakon poroda, ukazuje nova studija.

Dr. Barbara Yawn iz odjela za istraživanje Medicinskog centra u Olmstedu, Rochester, Minnesota i kolege objavili su ove podatke znanstvenom časopisu „Annals of Family Medicine“.

Iako postoje mnogobrojne smjernice za kliničku praksu vezanu uz rodiljne, dr Yawn i koautori navode da postoji malo znanstveno utemeljnih dokaza u vezi rutinskog probira za poslijeporođajnu depresiju kod žena. Autori su analizirali podatke iz istraživanja „Translating Research Into Practice for Postpartum Depression study“, velike randomizirane pragmatične studije koja je pratila 2,354 žena u 16 država praćene u okviru majčine ili rane skrbi djeteta. Od njih, 1,432 žene su imale nizak rizik za poslijeporođajnu depresiju i bile su podobne za ponavljanje ankete 6 i 12 mjeseci nakon poroda.

"Ponavljanje ankete 6 i 12-mjeseci nakon poroda otkrile su 193 žene s povišenim rizikom, koje su na svim ranijim procjenama nakon poroda imale rezultat manji od 10", napisali su dr Yawn i kolege. "Sveukupno su ankete 6- i 12-mjeseci nakon poroda identificirale 13,5% od 1,432 žena koje ispunjavaju uvjete za ponovni probir zbog visokog rizika od poslijeporođajne depresije."

Žene su imale veću vjerojatnost iznova povišenih rezultata ako su imale povijest depresije, bile samohrane majke, nisu završile srednju školu ili su bili zabrinute. Polazni depresivni simptomi, navode autori, "nisu korisni za predviđanje kasnijeg povišenog rizika."

Autori upozoravaju da se njihovi rezultati se oslanjaju prije na ponovni probir za poslijeporođajnu depresiju, nego na klinički potvrđeni rizik poslijeporođajne depresije. Osim toga, budući da je manja vjerojatnost povratnih informacija od žena s nižim primanjima i manjeg obrazovanja, rizik depresije u ponovnom probiru može biti potcijenjen.

"Za klinike koje imaju organiziran program probira za poslijeporođajnu depresiju, na temelju ovih rezultata treba uzeti u obzir ponovljeni probir tijekom prve godine nakon poroda", zaključuju autori.

 


Ann Fam Med. 2015;13:228-234.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve