Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

U serološki različitih partnera (što ukazuje na prisutnost ili odsutnost ranijeg ili aktualnog kontakta s herpesom), učestalost infekcije s virusom herpesa, poglavito s HSV-2 virusom genitalnog herpesa je tijekom trudnoće veoma visoka, navode američki znanstvenici u stručnom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle navode da je majčina infekcija s virusom bilo oralnog ili genitalnog tipa virusa herpesa u vrijeme poroda, odgovorna za oko 80% svih slučajeva neonatalne herpesne infekcije.

Kako bi prikupili daljnje informacije o pridruženim rizičnim čimbenicima, istraživači su pratili 3.192 bračnih parova. Nekih 48% parova su serološki bili različiti za HSV, a kod 22% žena nisu nađena protutijela protiv virusa herpesa (nikada nisu bile u kontaktu s virusom herpesa).

Tijekom trudnoće su 14 od 582 ispitanice čiji su partneri imali protutijela protiv HSV-1 (oralni tip virusa herpesa) bile inficirane. Rizik obolijevanja od herpesne infekcije je iznosio 8.1 za trudnice čiji je partner ikada imao oralni herpes.

Ukupno je identificirano 125 seronegativnih trudnica čiji su partneri bili pozitivni na HSV-2 virus (genitalni tip virusa herpesa), a od njih je tijekom trudnoće inficirano 17 trudnica. Rizik obolijevanja od genitalnog herpesa tijekom trudnoće je iznosi 7.8 za trudnice partnera s genitalnim herpesom.

Izgleda kako ne postoje kliničke karakteristike koje bi omogućile prepoznavanje najosjetljivijih žena, što je dovelo do zaključka znanstvenika da "klinički profil ne može zamijeniti serološki probir".

U pratećem uvodniku se podržava serološko ispitivanje svih trudnica na HSV-1 i HSV-2 u ranoj trudnoći, kako bi se otkrile seronegativne trudnice i omogućila njihova zaštita od primoinfekcije tijekom trudnoće.

 

Am J Obstet Gynecol 2005;193:1891-1899.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve