Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Starije žene koje imaju urinarne inkontinencije tijekom dana mogu se suočiti s još jednim problemom noću, ako su mokre u krevet, pod povećanim su rizikom od padova, ukazala je nedavna studija.

Razlog može biti u tome, da su žene koje mokre u krevetu slabijeg tjelesne ili duševne kondicije nego njihove vršnjakinje koje nemaju problema mokrenja u krevet, napisali su istraživači u časopisu "Journal of Urology".

"Analiza podataka ukazuje da je sveukupno slabije fizičko funkcioniranje bilo povezano s padovima i da je inkontinencije marker lošeg tjelesnog funkcioniranja", rekao je Dr. Glenn Brassington, istraživač na "Sonoma State University", koji nije bio uključen u studiju.
Otuda ne čudi, što rezultati predstavljaju dodatak rastućeg tijela dokaza koji podržavaju napore da se smanje noćna buđenja i poboljša sposobnost pacijenata da sigurno odlazi od kreveta do kupaonice i natrag, rekao je Dr. Brassington.

"Poruka koju treba ponijeti doma, za mene je to multi-modalni pristup, uključujući medicinski angažman, tjelesno osnaživanje, zdravstveno ponašanje i stvaranja sigurnog okruženja koje će smanjiti padove i promicati neovisno življenje i kvalitetu života starijih osoba - žena i muškaraca," dodao je Dr. Brassington.

Studija Dr. Avita Pahwa i kolega Sa Sveučilištu u Pennsylvaniji bila je usmjerena na 37 starijih žena koje su imale urinarnu inkontinenciju, kako bi se vidjelo koji čimbenici mogu povećati ili smanji vjerojatnost pada usred noći.

Žene su bile u prosjeku u dobi od 74 godine, a oko polovice ispitanica su imale visoki rizik za padove. Gotovo sve od njih su izvijestile o buđenju barem jednom tijekom noći s odlaskom do kupaonice, a 68% je rekao da se probudilo barem dva puta noću. Polovica žena u studiji izvijestila je o mokrenje u krevet.

One koje su mokrile u krevet imali su niže zbrojeve na fizičkom testu od žena koje nisu mokrile. Među ženama koje mokre u krevet, 61% je imalo vrlo visok rizik od pada.

Kad su istraživači uskladili godine, mokrenje u krevet i fizičke funkcije, međutim, samo je fizička kondicija bila povezana s povećanim rizikom pada.

To vjerojatno znači da mokrenje u krevet može biti marker za rizik pada u žena koje ne traže pomoć za urinarnu inkontinenciju, zaključuju istraživači. Te žene bi mogle imati koristi od intervencija namijenjenih za jačanje gornjih dijelova tijela i snagu donjih udova, što bi moglo smanjiti rizik od padova, zaključili su.

Osim što je istraživanje obuhvatilo mali broj ispitanika, druga ograničenja uključuju nedostatak podataka o drugim zdravstvenim uvjetima koji mogu utjecati na mokrenje u krevet, kao što su apneja za vrijeme spavanja, dodali su znanstvenici.

Čak i tako, istraživanje još uvijek dotiče jedan faktor koji je povezan s utjecajem na povećani rizik od padova kod žena, istaknula je Dr. Jeanette Brown, direktorica zdravstvenog kliničkog istraživačkog centra za žene na Sveučilištu u Kaliforniji, San Francisco.

"Mislimo da to ima veze s ustajanjem noću," rekla je Dr. Brown, koja nije bila uključena u studiju.

Iako studija ne rješava strategiju liječenja, moguće je da žene koje su dobile tretman za dnevnu urinarnu inkontinenciju mogu smanjiti rizik od padova i prijeloma, rekla je Dr. Brown. Vježbe za izgradnju mišićne snage i poboljšanje ravnotežu također mogue pomoći.

Osim toga, dodala je Dr. Brown, "mislimo da noćno svjetlo može pomoći u uklanjanju prepreka."


 

SOURCE: http://bit.ly/1XX1USD
J Urol 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve