Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.

Rizik ponovne pojavnosti teškog oblika preeklampsije u slijedećoj jednoplodnoj trudnoći je izgleda niži nego što se ranije pretpostavljalo, rezultati su istraživanja među kanadskim trudnicama.

Autori aktualnog istraživanja navode da je "rizik ponovne pojave teških oblika preeklampsije u populaciji kanadskih trudnica ("population-based study") bio niži u odnosu na rezultate ranijih istraživanja iz pojedinačnih centara.

Kanadski istraživači iz "McMaster University", Hamilton, objavili su u svesku za mjeseci studeni znanstvenog časopisa BJOG, da je u ranijim ispitivanjima uočen rizik ponovne pojavnosti teških oblika preeklampsije u slijedećoj trudnoći od 40%. Međutim, citirani podatci dolaze najvećim dijelom iz samo jednog istraživanja, objavljenog 1991. godine.

Kako bi prikupili daljnje informacije po ovom pitanju, znanstvenici su istraživali podatke iz 185.000 jednoplodnih trudnoća iz razdoblja između travnja 1994. godine i ožujka 2002. godine, koje su dovršene porođajom nakon 20. tjedna trudnoće.

Prema indeksu dijagnoza, ukupno su identificirane 1954 trudnice s teškim oblikom preeklampsije, pri čemu se u 133 slučaja radilo o ponovnoj pojavi preeklampsije. Na temelju toga je izračunati rizik ponovne pojavnosti teških oblika preeklampsije iznosio 6.8%.

Rizik je bio povišen u trudnica s preegzistencijskom bubrežnom bolesti (rizik povišen 17.98 puta) i kod trudnica koje su bile starije od 35 godina. U usporedbi s trudnicama životne dobi 20-25 godina, rizik ponovne pojavnosti preeklampsije je kod trudnica starijih od 35 godina bio 3.79 puta veći.

"Aktualno je kohortno istraživanje 'province-wide population-based study' pokazalo," zaključak je znanstvenika, "da rizik ponovne pojavnosti teških oblika preeklampsije u slijedećoj trudnoći nije toliko visok kako je ranije objavljeno u istraživanjima selektiranih populacija."

 

BJOG 2009;116:1578-1584.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve