Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Trudnoće komplicirane preeklampsijom dovršene prije termina porođaja imaju vrlo visok relativni rizik za smrt fetusa, navodi se u populacijskoj studiji temeljenoj na kohortnom istraživanju, koja je objavljena u internetskom izdanju časopisa 'Obstetrics & Gynecology'.

"Iako patološke promjene koje dovode do nastanka preeklampsije vjerojatno nastaju tijekom placentacije, klinički znakovi i simptomi se obično ne pojavljuju sve do nakon 20 tjedna trudnoće", pišu dr. E. Harmon i kolege, iz epidemiološkog ogranka Nacionalnog instituta za zdravlje u Sjevernoj Karolini. "Najvažniji podatak u procjeni fetalne ugroženosti kod prijevremenog porođaja trudnice s preeklampsijom će biti onaj koji uzima u obzir vrijeme od dijagnoze preeklampsije, dijagnoze koja se često postavlja i prije samog porođaja.

"Naša analiza dokumentira fetalni rizik koji prati preeklampsije u ranoj trudnoći," navode autori. "Iako je to općeniti rizik za fetus, opseg rizika je daleko veći nego što je prethodno procijenjeno."

Autori su procjenjivali specifični rizik za smrt fetusa u trudnoći komplicanoj preeklampsijom, ali bez prethodno postojeće kronične hipertenzije, ovisno o gestacijskoj dobi, među svim od 554,333 jednoplodnih porođaja u norveškom Registru rođenih između 1999. - 2008.

Istraživači su također proučavali medicinske podatke u podskupini trudnoća kompliciranih preeklampsijom upisanih u norveškoj kohortnoj studiji 'Mother and Child Cohort Study' (n = 3037). Uporabom pristupa životne table, izračunali su rizik za smrt fetusa, na 1,000 fetusa izloženih preeklampsiji.

Među svim trudnoćama u Registru rođenih, 21,020 (3.8%) trudnica su imale preeklampsiju. Rizik za mrtvorođenost bio je 45% veći kod trudnoća s preeklampsijom (3.6 na 1,000 svih poroda naprema 5.2 na 1,000 porođaja kompliciranih preeklampsijom, relativni rizik: 1,45).

Među ženama s preeklampsijom u ranoj trudnoći, relativni rizik za mrtvorođenost bio je čak i veći. Mrtvorođenost kod porođaja prije 26 tjedana trudnoće dogodila se u 11.6 od 1,000 trudnoća s preeklampsijpom, ali u samo 0.1 od 1,000 porođaja prije 26. tjedna trudnoa bez preeklampsije (relativni rizik: 86).

S povećanjem gestacijskoj dobi, rizik za smrt fetusa s preeklampsijom je bio niži. Ipak, rizik za smrt fetusa u dobi od 34 tjedana trudnoće i dalje je bio više nego sedmerostruko veći u usporedbi s trudnoćom bez preeklampsije.

Autori navode nekoliko mogućih ograničenja, uključujući i nepotpunost podataka ili lažno pozitivne dijagnoze preeklampsije u norveškom Registru rođenih, relativno malo mrtvorođene djece, te nedostatak podataka o pretilosti i drugih čimbenika rodilja koji bi mogli poremetiti analizu utjecaja preeklampsije na porod. Osim toga, u Reegistru rođenih nedostaju datumi postavljanja dijagnoze preeklampsije i specifičnosti težine bolesti u vrijeme postavljanja dijagnoze.

 

 

Obstet Gynecol. 2015;125:628-635.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve