Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Žene kod kojih menopauza nastupa prije dobi od 46 godina, imaju najmanje dvostruko veći rizik obolijevanja od srčanog ili moždanog udara, kao i krvožilnih bolesti općenito, tijekom kasnijih godina u životu, najavljuju znanstvenici.

Rizik je bio podjednak, čak i kada su žene uslijed ranog nastupanja menopauze uzimale hormonsko nadomjesno liječenje tijekom ovih godina, izvijestili su znanstvenici iz Birminghama, sa Sveučilišta Alabama, na redovnom sastanku američkog endokrinološkog udruženja, koji je održan u San Diegu.

″Vrlo je važno reći ženama da je rano nastupanje menopauze potencijalni rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti,″ navode američki istraživači u svom priopćenju.

Čak bi i liječnici obiteljske medicine trebali svoje starije pacijentice redovito pitati o starosnoj dobi u kojoj je nastupila menopauza. Prosječna dob nastupanja menopauze u USA je 51 godina.

Američki znanstveni tim pratio je više od 2,500 žena starosne dobi između 45 – 84 godine. Istraživanje je započelo 2000. godine, a kod gotovo 28% pacijentica menopauza je nastupila prije 46 godine.

Niti jedna od ispitanica nije imala srčani ili moždani udar, anginu pectoris, srčanu premosnicu ili zastoj u radu srca prije starosne dobi od 55 godina. Nakon ove životne dobi, ispitanice kod kojih je menopauza ranije nastupila, imale su više nego dvostruko veći rizik obolijevanja od jedne od navedenih bolesti, čak i kada je u obzir uzet ″višak kilograma,″ odnosno pretilost.

Gotovo 6% žena s ranim nastupanjem menopauze doživjele su neku vrstu srčanog udara, u usporedbi s 2.6% žena kod kojih je menopauza nastupila nakon 47. godine života, navodi znanstveni tim.

″Naše istraživanje je opservacijskog karaktera, stoga, ne možemo donijeti zaključak da je rana menopauza na neki način uzrok budućih kardiovaskularnih oboljenja,″ stoji u priopćenju. ″Ovi rezultati podržavaju uporabu podataka o nastupanju menopauze u smislu biljega za rizik budućeg obolijevanja od srčanih i krvno-žilnih bolesti.″

 

 

Endocrinologic Society Meeting 2010, San Diego


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve