Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Probir na rak vrata maternice spašava živote, ali oko 8 milijuna žena u dobi od 21 do 65 godina u SAD-u nisu radile PAPA test u posljednjih 5 godina, izjavili su savezni zdravstveni dužnosnici iz američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"I dalje postoje žene kod kojih nije rađen citološki probir kako je preporučeno, i žene koje su umrle od posljedica ove bolesti koje su se mogle spriječiti", napisali su Vicki B. Bernard, PhD, iz CDC-a Odjela za prevenciju i kontrolu raka i kolege u izvješću objavljenom "CDC Vital Signs".

"Nijedna žena nikada ne bi trebala umrijeti od raka vrata maternice," rekla je Ileana Arias, PhD, glavna zamjenica ravnatelja CDC, tijekom brifinga medija o novim podacima.

"Pokazana je učinkovitost skrininga, ali je nedovoljan broj žena koje koriste sve ove preporučene preventivne usluge. Moramo poduzeti sve da bismo povećali probir na karcinom cerviksa, edukacijom žena, uklanjanjem prepreka za obavljanje probira i korištenjem postojećenih prilika za pruženja ove preventivne usluge," rekao je dr Arias.

Prema podacima iz istraživanja "Behavioral Risk Factor Surveillance System survey" objavljenog 2012. godine, procijenjeno je da probir na rak grlića nije učinjen kod 11,4% žena u posljednjih 5 godina. Postotak je bio i veći kod žena koje nemaju zdravstveno osiguranje (23,1%), ali i kod onih žena koje neredovito koriste zdravstvene usluge (25,5%).

Postotak žena kod kojih nije učinjen probir bio je veći kod starijih žena (12,6%), azijatkinja i stanovnica pacifičkih otoka (19,7%), kao i kod američkih Indijanki na Aljasci (16,5%).

"Mi već znamo da se više od polovice slučajeva raka grlića maternice javlja u žena koje nikada nisu radile PAPA test ili onih kod kojih PAPA test nije rađen posljednjih 5 godina, povećanje stope probira među tim ženama imati će najveći utjecaj na stopu raka vrata maternice u SAD-u," rekao je Dr. Arias novinarima.

Od 2007. do 2011. godine, žene koje žive u južnim dijelovima Sjedinjenih Država imale su najvišu stopu raka grlića maternice (8.5 na 100,000), najvišu stopu smrtnosti (2.7 na 100,000), i najveći postotak žena koje nisu radile PAPA test u posljednjih 5 godine (12,3%), navodi se u izvješću.

"Vidjeli smo nevjerojatno smanjenje pojavnosti raka vrata maternice i smrtnosti, od kada je PAPA test prvi put uveden 1950. godine. Znamo da je probir djelotvoran", rekao je dr Arias.

Ipak svake godine, više od 12,000 žena će dobiti rak vrata maternice, a više od 4,000 žena umre od bolesti. Kao što se čak 93% svih slučajeva raka vrata maternice može spriječiti probirom na rak vrata maternice i cijepljenjem protiv humanog papiloma virus (HPV), rekao je dr Arias.

Nažalost, HPV cjepivo se i dalje nedovoljno koristi, navodi dr Arias.

Nedavna studija CDC je utvrdila da je samo jedna u tri djevojke i jedan od sedam dječaka dobio sve tri doze cjepiva u 2013. HPV cjepivo se preporučuje kao rutinsko cjepivo za djecu u dobi od 11 do 12 godina. "Djevojčice i dječaci imaju najbolju zaštitu kada prime sve doze kao što je preporučeno, prije nego što su izloženi HPV. Sve djevojke u dobi od 13-26 godina i svi dječaci u dobi od 13-21 godine bi trebali dobiti cjepivo, ako ga veći nisu primili," bilježi se u izvješću 'Vital Signs'.

CDC preporučuje PAPA test svim ženama u dobi od 21 do 29 godina svake 3 godine. Žene u dobi od 30 do 65 bi trebale imati PAPA test svake 3 godine ili PAPA test plus HPV test svakih 5 godina.

"Svaki posjet ginekologu je prilika za PAPA test ili provjeru kada je učinjen PAPA test, odnosno HPV cijepljenje kod djece i adolescenata", rekao je dr Arias.

 


 

 


 

CDC Vital Signs. Published online 2014.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve