Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Uklanjanje jajovoda može pomoći u sprečavanju raka jajnika, zaključak je Američkog društva opstetričara i ginekologa, kojeg su iznijeli na redovitom sastanku odbora ginekologa. Svoj stav su objavili u siječanjskom broju 2015. stručnog časopisa "Obstetrics & Gynecology". Salpingektomija u vrijeme histerektomije ili u sklopu tubarne sterilizacije čini se sigurnom, ne povećava komplikacije... u usporedbi sa samostalnom histerektomijom ili podvezivanjem jajovoda," napisao je Odbor.

Savjetovanje žena koje prolaze kroz rutinsku operaciju u maloj zdjelici o rizicima i prednostima salpingektomije treba uključiti informacije o učincima ooforektomije i bilateralne salpingo-ooforektomije. Savjetovanje je posebno upućeno ženama s "opći rizikom" za rak jajnika, što znači da su to žene koje nemaju povišen genetski rizik za rak jajnika, a imaju rutinsku operaciju u maloj zdjelici zbog benigne bolesti.

Rak jajnika ima najveću stopu smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma; peti je vodeći uzrok smrti od raka u žena, napisali su autori. Stopa preživljenja za rak jajnika nije se puno poboljšala tijekom posljednjih 50 godina.

Odbor je napravio slijedeće preporuke:

  • U žena s povećanim rizikom za rak jajnika treba raspraviti o potencijalnim prednostima salpingektomije.
  • U žena s laparoskopskom sterilizacijom se ističe da je bilateralna salpingektomija učinkovita kontracepcija, a ne govori se o mogućnosti ponovne rekanalizacije tuba.
  • Profilaktičnom salpingektomijom se može spriječiti rak jajnika u nekih bolesnica.
  • Potrebno je više randomiziranih kontroliranih ispitivanja da bi se podržalo korištenje salpingektomije za redukciju raka jajnika.


Odbor poziva liječnike da nastave koristiti minimalno invazivne tehnike. Za sada, moguća korist salpingektomije ne smije utjecati na odluku o tome koju vrstu tehnike treba koristiti za histerektomiju i sterilizaciju. Na primjer, Odbor savjetuje kirurzima da ne mijenjaju vaginalnu za laparoskopsku histerektomiju da bi mogli napraviti salpingektomiju. Odbor navodi razne studije koje podupiru njegovo mišljenje. Oko 75% raka jajnika i 90% smrtnih slučajeva od raka jajnika rezultat su pojave raka jajnika epitelnog porijekla. Za razliku od tradicionalnih stavova koji smatraju da rak jajnika epitelnog porijekla proizlazi iz epitela jajnika, nedavna istraživanja pokazuju da rak jajnika epitelnog porijekla potječe od epitela jajovoda i endometrija.

Istraživanja su također istaknula da postoji zaštitni učinak podvezivanja jajovoda za endometriozu i karcinom svijetlih stanica. Ovi tumori mogu nastati iz retrogradne menstruacije. Na temelju trenutnih stavova oko karcinogeneze jajnika, nastavlja Odbor, salpingektomija koja ostavlja netaknute jajnike, može biti bolja u prevenciji raka nego ooforektomija i bilateralna salpingo-ooforektomija. Potonje tehnike mogu izazvati ranu menopauzu i povećani rizik za kardiovaskularne bolesti, osteoporozu i kognitivna oštećenja te su povezane s povećanim općim rizikom i rizikom povezanim s karcinomima u Nurses 'Health Study.

 

Obstet Gynecol. 2015;125:279-281.

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve