Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Sastav vaginalne flore može pomoći predvidjeti prerani porođaj, prema rezultatima novog prospektivne studije. Rezultati su objavljeni online 17. kolovoza u "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Izgleda da manjak laktobacilusa u vaginalnoj flori pokazuju "oboje i doza-odgovor i vremenski odnos s prijevremenim porodom", izjavio je Dr. David A. Relman, iz "March of Dimes Prematurity Research Center", Stanford University School of Medicine, Kalifornija.

"Daljnja analiza prisutnosti laktobacilusa u vaginalnoj flori ukazuje da bi visoka brojnost gardnerele vaginalis u kombinaciji s niskim brojem laktobacilusa mogla posebno predviđati prijevremeni porod," dodali su. Oni napominju da isto može reći o prisutnosti ureaplazme urealitikum.

Istraživači su proveli tjedne procjene vaginalne flore kod 49 žena tijekom i nakon trudnoće, u dvije skupine ispitanica. Obje skupine su obuhvaćale terminske i prijevremene porode. Trudnice su bile u dobi od 18 godina i starije, a uzorci su prikupljeni iz vagine, stolice, sline i zubnog mesa.

Među ženama u prvoj skupini (n = 40), prijevremeno su se porodile 11 trudnica. Autori su otkrili da ne postoji značajan trend u različitosti mikrobiološke flore tijekom trudnoće. Međutim, nađene su znatne interindividualne razlike. Analiza vaginalnih uzoraka pokazala je pet različitih vaginalnih flora, od kojih su u četiri dominirali laktobacilusi.

Žene s petim tipom, vaginalnom florom siromašnom u laktobacilusu, imale su jaču povezanost s prijevremenim porodom u usporedbi sa ženama kod kojih je laktobacilus dominirao u vaginalnoj flori, izvijestili su istraživači. Ova povezanost je bila prisutna na početku, u ranoj trudnoći i perzistirala je tijekom trudnoće.

Istraživači također napomenuli da je trajanje i udio vremena u kojem su nedostajali laktobacilusi u vaginalnoj bio u korelaciji s porodom u ranijoj gestacijskoj dobi. U ovoj skupini žena su takođe u izobilju nađene sojevi gardnerela vaginalis i ureaplazme.

Istraživači su ocijenili vaginalnu floru poslije porođaja u 25 od 40 žena i našli brzi pomak u mikroflori; prije svega brzi pad laktobacilusa i povećanje anaerobnih bakterija kao što prevotela i anaerokokus.

Istraživači su također ocijenili dodatnu grupu od devet žena tijekom i nakon poroda kao potvrdu za tri skupna faktora prijevremenog rizika utvrđeno u prvoj skupini: vaginalna flora siromašna laktobacilusom ( <50% Lactobacillus spp), vaginalna flora siromašna laktobacilusom s obilnom gardnerelom i vaginalna flora siromašna laktobacilusom s obilnom ureaplazmom. Autori su otkrili da četiri su žene imale malo laktobacilusa u vaginalnoj flori, dvije od tih žena porodile se se prijevremeno. Obje žene s prijevremenim porodom imale su ureaplazmu u velikom broju, a jedna žena je imala o u izobilju gardnerelu.

Iako autori priznaju da su ovi rezultati temelje na relativno malom broju ispitanika, rezultati pokazuju mogućnost predviđanja ishoda trudnoće ovisno o značajkama mikrobiološke vaginalne flore u ranoj trudnoći."

 

 

 

Proc Natl Acad Sci. Published online, 2015.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve