Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Prvi korak je pitati. Žena u menopauzi može imati problema u seksualnom životu, ali ako je liječnik ne pita, možda neće htjeti razgovarati o svom seksualnom zdravlju.

Dr. Susan Kellogg Spadt, dala je taj uz druge savjete i načine liječenja liječnicima i drugim koji skrbe za seksualno zdravlje žena u menopauzi.

Dr. Kellogg Spadt, certificirani seksualni savjetnik i profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Drexel, Philadelphia, je opisao seksualni poremećaj kod žena u kontekstu kompliciranog psihosocijalnog stanja.

Žene u ovoj fazi života mogu iskusiti stres zbog odlaska djece, umirovljenja i ostarjelih roditelja koji zahtijevaju vrijeme i pozornost. Također, u skladu s godinama, veća je vjerojatnost da će uzimati lijekove koji mogu negativno utjecati na seksualno zdravlje, promjene na tijelu, depresiju, anksioznost. Neslaganje s razinom partnerove želje može biti prisutno kod žena u dobi od 45-64 godina, grupe koja ima najveću vjerojatnost doživjeti tjeskobu zbog seksualnih problema, rekla je na godišnjem sastanku NAMS 2015.

To je važno u kontekstu odnosa, naglasila je dr Kellogg Spadt. Istaknula je da "kad je seks dobar, pridodaje - kao šlag na sladoled - dobrim odnosima" Ali kad je seks loš ili nepostojeći, negativno utječe na kvalitetu odnosa za 50% -70% u nekim studijama.

Dr. Kellogg Spadt je izjavila da dobar otvoreni pristup potvrđuje sveprisutnost seksualnih problema u srednjoj dobi i otkriva zabrinutost. Kliničari mogu pitati: "U menopauzi mnoge žene imaju promjene u njihovom seksualnom životu. Ovi problemi su vrlo česti. Recite mi - da li se osjećate dobro i cjelovito u svom seksualnom životu?"

Ako ispitivanje pokaže nezadovoljavajući ili nepostojeći seks, mnogi problemi se mogu rješavati u ambulanti. Prvo, oprezno ispitivanje i testiranje mogu ispitati do koje mjere dispareunija i suhoća rodnice ograničavaju seksualno zadovoljstvo. U tom slučaju se mogu koristiti lubrikanti, ovlaživači i lokalni estrogeni.

Liječnički pregled u kombinaciji s kućnom uporabom dilatatora može pomoći u prevladavanju fizičkih problema u seksualnom životu, rekla je.

Kliničari također mogu savjetovati pomoću "PLISSIT" modela koji omogućava pacijenticama da otvoreno govore o seksualnim pitanjima; pruža informacije za edukaciju pacijentica o njihovoj anatomiji; nudi konkretne prijedloge, na primjer, savjete za poze ili preporuke za ovlaživače; i pruža intenzivnu terapiju, kad je to indicirano, kao što je dodatna psihoterapija.

Dr. Kellogg Stadt je iznijela svoje kliničke savjete za seksualno zdravlje u menopauzi:

 

  • Svakodnevno vlaženje. Korištenje bioadhezivnih lubrikanata na bazi vode, nekoliko puta tjedno, bez obzira na seksualnu frekvenciju može značajno olakšati udobnost i zadovoljstvo seksom te se lakše dolazi do orgazma.
  • Prehrana. Dokazano je da mediteranska prehrana poboljšava seksualnu funkciju, kao što redovito vježbanje poboljšava raspoloženje i cjelokupno zdravlje.
  • Razgovor. Partneri mogu koristiti "ja" stav kada razgovaraju o seksu, ne optužujući se međusobno. Kliničari mogu savjetovati način i komunikacijske tehnike kako olakšati razgovor.
  • Užitak na prvom mjestu. Vrijeme za intimu neće doći samo od sebe. Planiranje čak i 20-ak minuta zajedničkog vremena svaki tjedan za dodirivanje i intimni razgovor mogu otvoriti put za bolji seks.
  • Razmislite. Čitanje ili gledanje erotike, erotske misli, fokusiranje na osjećaje a ne na neugodnosti tijekom uzbuđivanja pomažu u seksu.
  • Poticanje. Nakon menopauze neke žene trebaju intenzivnije stimulacije do orgazma pa vibratori mogu biti uključeni u seksualnu igru. Žene kojima je to neugodno mogu koristiti "naputak liječnika" u razgovoru sa svojim partnerima.
  • Pokušajte. Samo otvaranje i razgovaranje o seksualnim problemima pokazuje da je žena predana svom partneru i njihovom zajedničkom životu.

 


NAMS 2015. godišnji sastanak.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve